5 000 души опитаха на вид, мирис и вкус шиша рекордьор край Алфатар

5 000 души опитаха на вид, мирис и вкус шиша рекордьор край Алфатар

Регион: Алфатар Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1589
5 000 души опитаха на вид, мирис и вкус шиша рекордьор край Алфатар

Рекордът бе счупен на 05.09.2014 г. и сега се държи от български град и то от област Силистра - навръх 40-ата си годишнина град Алфатар се сдоби със световен рекорд. Редакторите и ръководството на книгата за световни рекорди Гинес ще отбележат в своя алманах за 2015 година, че в малкия български град Алфатар, екип от 40 души начело с Николай Колев е счупил световния рекорд за най-дълъг шиш и сега той е "само" 121 метра и 98 сантиметра. Рекордът бе регистриран от нотариус Румен Тодоров в 18.23 часа българско време в присъствието на комисия в състав - членове, изпратени от община Алфатар и от Областна администрация Силистра, както и над 5 000 души, дошли от различни краища на страната и завърнали се от чужбина добруджанци.

В 10.33 сутринта нотариус Румен Тодоров даде официалното начало за опит за рекорд на Гинес. В 16.36 ч. всички наблюдаващи видяха как последната част от планирания дълъг шиш бе прихваната към основното тяло и след прецизни измервания комисията, съблюдаваща протоколната част, установи, че дължината на шиша е 121 метра и 98 сантиметра. Тези цифри официално бяха записани в документацията, която заедно със заснетия без спиране видео материал от целия ден по приготвяне на шиша до самото му изпичане ще бъдат изпратени в централата на Гинес, за да бъде официално признат и рекордът. Всички вече бяха сигурни, че рекорд ще има...

image

Но не биваше да се бърза, понеже в регламента е изписано - рекорд може да бъде установен единствено след приключване на изпичането на шиша, без той да се разедини нито по остта на самия метален шиш, нито да има място между продуктите. Гореща беше борбата на момчетата от корпуса за подръжка на огъня, те трабваше да разпалят, а едновременно и да поддържат жарта без пламък по цялото протежение на шиша. В крайна сметка общите усилия на целия екип доведе до това, че след дълго чакане да се вземе решение от страна на нотариус Тодоров и комисията, и един последен обход по цялото протежение на шиша и оглед за невралгични точки по него, и разбира се след като беше опитан на вкус, нотариус Румен Тодоров даде своето съгласие да се признае опита за поставяне на световен рекорд за Най-дълъг Шиш за УСПЕШЕН!!!

"Фактите по шиша са следните - 120 кг лук, 305 кг месо, един тон дървени въглища и всичко това съпроводено с празнична програма. "Парите от продажбата на шиша ще отидат към кризисния център в Алфатар, към наша приятелка, която има нужда от рехабилитация, и към семейство, пострадало от наводненията в Добрич", добави ентусиастът Николай Колев. "Екипът ни е съставен само от ученици и приятели, с които искаме да покажем, че само с добра организация и добър екип могат да се постигнат много неща", сподели още Ники Колев.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ




Коментари
left
right