151-во честване в Силистра на 24 май като Ден на светите братя Кирил и Методий

151-во честване в Силистра на 24 май като Ден на светите братя Кирил и Методий

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 2241
151-во честване в Силистра на 24 май като Ден на светите братя Кирил и Методий

Аз Буки Веди Глаголи Добро Естъ Живот Зело Земля И Иже Како Люди Мислите Но Он Покой Рцы Слово Твърд Ферт Оук Ха Ци Чръв Ша Ща Ер Еры Ю Я - АМИН! Поздравявам всички с най-българската молитва!

Силистренци отбелязаха празника на светите братя Кирил и Методий за 151 път. Тази година той е под знака на 120-та година на педагогическото образование в Силистра, 25 години на инженерното образование и 40-та година от създаването на филиала в Силистра на Русенския университет "Ангел Кънчев". Освен местни общински и държавни ръководители на официалната трибуна за празничното шествие на училища и културни институти застанаха изявени ученици и техни учители. До тях се наредиха бъдещи първокласници. Отличници-абитуриенти участваха в церемонията за издигане на националния флаг. На 150 години е ОУ "Отец Пасий", чийто юбилей предстои на 1 ноември т.г. В края на миналата година 100 години отбеляза ПМГ "Св. Климент Охридски", а на 102 години е Професионална земеделска гимназия "Добруджа". 70 години чества СОУ "Никола Вапцаров", а на "50" стана Строителна гимназия "Пеньо Пенев". 48 години отброява Професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров". Над кота "45" е Професионалната гимназия по стопанскко управление, администрация и услуги "Атанас Буров". За своите първи "40" се готви Професионална гимназия по лека промишленост "Пенчо Славейков". На 37 години е ОУ "Иван Вазов". Към седмата си година отива ОСУ "Дръстър". Празнични шествия се състояха и в останалите шест общини на Силистренска област. Традициите на просветното дело в Силистренско са многолетни. Край силистренското село Цар Асен е намерен един от най-ранните кирилски надписи у нас - от края на 9 и началото на 10 век.

Историята на педагогическото образование се свързва и с историята на Регионалния исторически музей в Силистра. На 18 ноември 1898 г. Учителският съвет при Педагогическото училище взема решение за създаване на музей. На 11 януари 1899 г. е утвърден уставът му от тогавашния министър на народното просвещение Иван Вазов и по този начин музеят е узаконен. Любопитен факт е, че в Педагогическото училище е учил известно време и поетът Цанко Церковски и в Силистра е издал и първата си книга. Според исторически свидетелства още през 1857 г. в Силистренско има училище в с. Калипетрово, чиито патрони са Св. Св. Кирил и Методий. Доказателство за това е запазеният училищен печат. В това село става и една трагикомична случка, свързана с първото честване на празника на славянските просветители преди 151 години, на която издаваният от Драган Цанков в Цариград вестник "България" посвещава три публикации. Според покойния краевед Вълчо Радев, когато на 11 май 1860 г. българите в Силистра и селата около града решават да отбележат Деня на славянските просветители за пръв път, някой си Язаджи Георги ги наклеветява пред пашата, че ще "повдигнат бунт срещу Високото правителство". Като знак за бунта клеветникът посочва биенето на черковните камбани. Пашата нарежда да затворят в конака първенците на българското население. В околните села са изпратени заптиета да арестуват свещениците, които дават съгласието си на 11 май да се бият камбаните на църквите. Един от тях е поп Чока от съседното на Силистра село Калипетрово. Като разбира, че ще го арестуват, той получава разрив на сърцето и умира. Оттогава българите от този край започват да наричат Кирило-Методиевия празник "Попчоков". Според изследователи на историята на просветното дело в Крайдунавска Добруджа преди 160 години в силистренското село Калипетрово е направена първата в българските земи ученическа хорова декламация. За това има публикации от 1851 и 1858 година в "Цариградски вестник". Децата са декламирали стихове за "доброто улучшение на просвещението на селото им, съчинени според духовете на селяните и техните обхождения към учението".

От същото село е и първият печат на училище с имената на Св. Св. Кирил и Методий в района. Печатът е от 1857 г. и на него са изобразени църквата и училищната сграда с кацнал на покрива петел символ на пробудата. Има и околовръстен надпис "На училището свети Кирил и Методий село Калипетрово". Печатът се пази в Регионалния исторически музей в Силистра, а негово копие е изложено в Музея на образователното дело в Габрово. За просветното дело в Калипетрово има данни още от 1829 г., когато е създадено килийно училище. Светското образование в селото се свързва с името на Рашко Блъсков. Училището в Калипетрово е построено със средствата и труда на жителите и тази традиция се предава от поколение на поколение. През 1980 г. е завършена новата училищна сграда, а жителите са отработили 7 800 доброволни трудови дни.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right