Няма съдебни пречки за разработването на находището за каолин край Дулово

Няма съдебни пречки за разработването на находището за каолин край Дулово

Регион: Дулово Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 885
Няма съдебни пречки за разработването на находището за каолин край Дулово

"Вече няма съдебни пречки да започне разработването на находището "Балабана" край Дулово", каза за РШ кметът на общината д-р Юксел Ахмед. Има решение на общинския съвет да се създаде смесено дружество между Община Дулово и инвеститор, който да добива каолин от находището. Волята на съветниците обаче бе атакувана в съда от голяма фирма в бранша. Аргументът на дружеството е, че през 2010 г. теренът му е предоставен на концесия, а от общината твърдят, че още през 2006 г. за концесията е получен мълчалив отказ от Министерството на икономиката.

"Сега остава да регистрираме смесеното дружество и да му бъде дадена концесия за добив", допълни кметът д-р Юксел Ахмед. Това ще бъде една огромна инвестиция за цялата Силистренска област с много ползи."На първия етап след като започне разкопаването ще се наемат между 150 и 300 души, а при разработването, наетите ще бъдат около 1000", обясни кметът. "За община като нашата това са много работни места", коментира още той и допълни, че на територията няма предприятия, от които да влизат големи данъци като сума, разчита се повече на местни данъци и такси. "Едно такова предприятие ще влее свежи пари в хазната на общината. Много обекти ги очакват- здравеопазване, социални дейности, пътища и инфраструктура", обобщи кметът. Преговорите за разработване на находището "Балабана" са започнали още през 2001 година. Намерения за добив на каолин на терена от 200 дка, досега са заявили трима инвеститори.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right