1062 зрелостници от Силистренска област държат матура днес

1062 зрелостници от Силистренска област държат матура днес

Регион: Силистра Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 441
1062 зрелостници от Силистренска област държат матура днес

1062 зрелостници от Силистренска област държат матура по български език и литература, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование. Първият задължителен изпит се провежда днес. 1113 са подали заявления, от тях 1080 са допуснати до изпита. 18 от зрелостниците не са се явили на матурата.

Втората задължителна матура по свободно избираем предмет ще се проведе на 19 май. И тази година, както и миналата, най-предпочитан избираем предмет е географията.

Увеличава се и броят на учениците, желаещи да държат матура по английски език. Най-малко заявления са подадени за физика, химия и испански език.

"Животът и книгите в стихотворението "Книгите" на Атанас Далчев" е темата, по която ще трябва да пишат зрелостниците на матурата по български език и литература. На учениците се предоставя възможността да избират дали да пишат интерпретативно съчинение или есе на последния 41-ви въпрос на матурата.

От тази година въпросите от теста стават ясни 2-3 часа преди самия изпит. От просветното министерство твърдят, че предварително изтичане на теста е невъзможно. Миналата година вечерта преди матурата по български език в интернет се появиха три теми за последния 41 въпрос, една от които впоследствие наистина "се падна" на изпита. Тази година темата бе изтеглена измежду 30 заглавия и автори.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари