Зрелостниците пишат за "Книгите" на Атанас Далчев

Зрелостниците пишат за "Книгите" на Атанас Далчев

Регион: България Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 1737
Зрелостниците пишат за "Книгите" на Атанас Далчев

"Животът и книгите" в стихотворението "Книгите" на Атанас Далчев е темата, по която ще трябва да пишат зрелостниците на матурата по български език и литература. На учениците се предоставя възможността да избират дали да пишат интерпретативно съчинение или есе на последния 41-ви въпрос на матурата.

Задължителният държавен изпит започна в 8.00 ч., а тестът, даден тази година, беше определен няколко часа преди началото на препитването. Това е нов момент при мерките за сигурност, след като миналата година темата за матурата изтече късно вечерта преди провеждането на изпита. Над 67 000 зрелостници се явяват днес в цялата страна на задължителна матура по български език и литература.

От тази година въпросите от теста стават ясни 2-3 часа преди самия изпит. От просветното министерство твърдят, че предварително изтичане на теста е невъзможно. Миналата година вечерта преди матурата по български език в интернет се появиха три теми за последния 41 въпрос, една от които впоследствие наистина "се падна" на изпита. Тази година темата ще бъде изтеглена измежду 30 заглавия и автори.

Идеята е да се спре предварителното зазубряне на теми, както и опитите за научаване на формулировките чрез вътрешен човек от министерството, както стана на миналогодишния изпит. За целта експертите бяха приготвили 30 различни теми, а една от тях беше изтеглена с помощта на компютърна програма два часа преди началото на зрелостния изпит. Избирането на теста стана в 5.40 ч. тази сутрин, като по време на генерирането на отделните въпроси присъстващите видяха само номерата им. След като беше форматиран, тестът беше изпратен по електронна поща до всяко училище, в което се провежда матура. Директорите получиха парола, с която да отворят теста и да го предоставят на зрелостниците.

На 19 май са държавните зрелостни изпити по втория предмет по избор, а матурите по желание на учениците ще се състоят от 20 до 29 май.

За предстоящата академична година 39 от висшите училища ще приемат оценките от държавен зрелостен изпит вместо изпит. Четири висши училища приемат оценките от държавния зрелостен изпит за участие в балообразуването, а седем университета не приемат оценките заради спецификата на обучението си и имат свои изпити. Има и едно висше училище - Висшето училище по застраховане, което приема зрелостен изпит от професионалната подготовка.

"Книгите" на Атанас Далчев

На К. Гълъбов

Пред мен е книгата разтворена

и денем, и нощя;

все сам, аз не познавам хората,

не зная и света.

Прилитат и отлитат птиците,

изгрява ден, залязва ден:

аз дните си като страниците

прелиствам уморен.

Години да четеш за чуждия

живот на някой чужд,

а твоят, никому ненужен,

да мине глух и пуст.

До мене ти не стигна никога,

о, зов на любовта,

и аз изгубих зарад книгите

живота и света.

1926 г.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right