Дунав заля рибарското селище при Малък Преславец

Дунав заля рибарското селище при Малък Преславец

Регион: Главиница Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1163
Дунав заля рибарското селище при Малък Преславец

Само 70 см делят река Дунав в добруджанския участък да не прелее. За последното денонощие водите край Силистра са се повишили с 16 см и вече прехвърлиха 7 метра. Въпреки че към момента все още няма опасност за населените места, в крайречните общини е въведено денонощно наблюдение на реката. В същото време Дунав вече нанася първите сериозни поражения в района.

Край силистренското село Малък Преславец Дунав излезе от коритото си и заля най-модерното рибарско селище у нас.

Селището е изградено само преди няколко месеца по проект на Община Главиница. В него са вложени близо 300 000 европейски средства, които реката е на път да потопи.

"Това е единственото място, общинска собственост и само там ние можехме да реализираме този проект, независимо от това, че през годините са се появявали такива високи води.", обясни началник УТ - Община Главница Димо Илиев.

Самото село Малък Преславец се намира на 5 километра от брега и неговите жители се притесняват не толкова от високите води, а от комарите, които ще се появят след това.

"Високата влага създава предпоставки за размножаването им, тук сме в защитена местност около блатото ние имаме забрана за пръскане.", смята кметът Галина Ангелова.

През следващите дни се очаква ново покачване на водите в добруджанския участък с още 17 см.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right