Ситовци обират овации на празника на детето в Истанбул

Ситовци обират овации на празника на детето в Истанбул

Регион: Ситово Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1345
Ситовци обират овации на празника на детето в Истанбул

От мегалопилиса Истанбул се завърна представителна група на община Ситово начело с председателя на Общинския съвет Моазес Мехмед, общинския съветник Йовка Траянова, секретаря на общината Андриян Андреев, както и творческа група от Професионалната гимназия по селско стопанство с ръководител Стефан Станчев от ансамбъл "Силистра". Община Картал е побратимена с община Ситово и в дружески отношения с нея от няколко години, но вече скрепени и с решения на местните власти.

Ситовци участваха в Празника на детето, един от най-големите в културния календар на южната ни съседка. Самодейците от ПГСС се изявиха на сцената заедно с деца от състави от домакините, както и от други страни. Наскоро делегация от Ситово начело с кмета инж. Николай Неделчев бе гост на община Картал. Кметът на Ситово прие при посещението му в област Силистра и новия генерален консул на Турция в Бургас г-н Ниязи Аврен Акйол.

image

За празника в община Картал разказва г-жа Моазес Мехмед, предскедател на Общински съвет - Ситово: "От 21 април до 24 април делегация от Община Ситово, придружена от фолклорна група, съставена от ученици от ПГСС - Ситово, бе на посещение в Община Картал - Истанбул. Поводът за гостуването в Турция е 23 април - Денят на детето, който е един от най-значимите празници в южната ни съседка. Поканата бе от Сдружение за култура и солидарност на изселниците от Балканите - Картал, благодарение на което стана възможно побратимяването на двете общини Ситово и Картал преди години. Групата беше водена от Моазес Мехмед, председател на Общинския съвет, с участието на секретаря на Общината - Андриан Андреев. Учениците, възпитаници на професионалната гимназия по селско стопанство - Ситово, бяха с ръководители: учителката Галина Йорданова и хореографът Стефан Станчев от НЧ "Доростол" - Силистра. В групата бе включен и общинският съветник Йовка Траянова и в качеството си на медицинско лице, придружаващо групата.

Програмата на пътуването беше изключително натоварена. Имаше участници и от Община Момчилград и Община Сеница - Сърбия. Цялата група, съставена от трите общини, посети Миниатюркпарк, разположен в квартал Сютлютдже на брега на Златния рог. В парка има над 100 миниатюри в мащаб 1:25 на всички известни туристически места или държавни учреждения в Турция. Разглеждането на парка доставя много приятни емоции. Могат да се видят макети на двореца "Долма бахче", джамията "Султан Ахмед", стадионите "Ататюрк" и "Бешикташ", църквата "Света София" и много други. Всички макети са изработени с най-малките детайли. В парка дори е пресъздаден трафикът в Истанбул чрез макет на пътищата и мини коли, които се движат по него. На влизане в парка получавате карта на парка и билет с баркод, защото пред всеки експонат на стойка има четец за баркода. Когато прочете билета ви, машинката заговаря на езика, който изберете при влизането си - английски, немски, френски, руски, като дава кратка справка за обекта, пред който се намирате. В парка има и зелен лабиринт, дървен макет на Троянския кон и други забавления, направени единственo и само за децата. В района на парка има още две интересни места, които заслужават вашето внимание - Музеят на кристалите, където ще видите някои от известните сгради в Турция, лазерно изгравирани в сърцевината на планински кристали и Музеят на славата, където подобно е пресъздадена битката при пролива "Дарданелите" на Чанаккале.

След дългата разходка в парка групата се разходи с корабче по Босфора - протокът, който свързва Мраморно и Черно море, и разделя европейската част на Турция от азиатската (Анадола). Местните хора го наричат просто "Боаз", а местата в града, откъдето се виждат водите му - "Боазичи". Същата вечер в културния център на Сдружението за култура и солидарност на изселниците от Балканите - Картал имаше официална вечеря, на която участва и самият кмет на Община Картал - Алтънок Оз. Всички поканени групи представиха своите танци пред гостите и членовете на Сдружението.

На следващия ден - 23-и април, обявен от основатеря на турската държава - Мустафа Кемал Ататюрк, за Ден на детето в Република Турция групата посети сградата на общината и се срещна с кмета Алтънок Оз, след което излезе на парадно шествие по ценралната улица на Картал до мястото , където се проведе празникът на детето с участието на деца и младежи от цялата община. Творческият състав от Ситово представи своите танци пред огромна публика, която дълго време аплодираше групата."

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right