Два километра мартеница накичи дървета, хора и животни в Алфатар

Два километра мартеница накичи дървета, хора и животни в Алфатар

Регион: Алфатар Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1135
Два километра мартеница накичи дървета, хора и животни в Алфатар

Домът за стари хора "Щастлива старост" подари на града символа на пролетта за здраве и радост

Дали в опит да постави ново начало в развитието си, дали за повече средства от новия програмен период за кандидатстване по европейските фондове - не е много ясно, но в Алфатар решиха да получат двойно благословение от Баба Марта. Дали това ще стане, решиха да проверят най-опитните в селото - обитателите на Дома за стари хора "Щастлива старост". Това което се получи след доста дни усилно усукване е 2-километрова мартеница.

С този знак за успех решиха да закачат тази година дървета, храсти, хора и животни в малкото добруджанско градче. Като помощници в нелеката задача се включиха децата от филиала на ЦДГ "Щастливо детство" в с. Бистра. Водени от Баба Марта, те се разделиха на две групи и обиколиха дърветата от двете страни на канала, минаващ през центъра на Алфатар. Ентусиазмът и радостта превзеха малчуганите без да се съобразяват с различния им етнически произход.В ролята на Баба Марта бе 83-годишната леля Вера.

Докато трае "закичването на природата" на площада вече се е насъбрал народ. Хората тук са свикнали да излизат в първия ден на март, да почетат празника заедно, да си пожелаят здраве и берекет, най-вече.

Според директорката на Дома за стари хора Нели Маринова възрастните всяка година изплитат десетки мартеници и закичват освен децата от Алфатар и обитателите на Дома за медико-социални грижи в Силистра. С мащабната акция се цели да се донесе благополучие на цял Алфатар. Защото градчето се нуждае. Затова на площада бяха закичвани всички - деца, възрастни, домашни любимци.

Според Нели Маринова обаче им още една причина възрастните от дома да направят нещо необикновено тази година. "Медиите ни заливат с ужасна информация, особено за живеещите в домовете за стари хора, и трябва да ви кажа, че едно от нещата, което ги провокира да направят нещо позитивно, хубаво и весело, е да покажат, че щом у тях се зараждат такива идеи, значи живеят добре и се радват на живота и не чакат смъртта в тези домове, а напротив - те влизат, за да живеят в една нова, различна, позитивна общност" - обяснява директорката.

От мартеницата бяха отрязани парчета и изпратени на населените места от общината, за закичване на немощните и слабите. И накрая, след площадното веселие, група, начело с Баба Марта отиде до четири специални места в Алфатар - до каменните кръстове на четирите краища на селището. И ги закичи с мартеници. За историята на кръстовете ще разкажем друг път.

Най-важното е, че те са поставени там в първата половина на 18 век за спасение на селището от чумата. И вече от десетилетия на първи март тези кръстове задължително се закичват с мартеница. Освен за здравето и берекета - да се намери работа за младите, да спрат да напускат и ако може, да се върнат. Че остаряхме, животът ни мина, а утрешният ден е все така труден и неопределен, казват алфатарци.

Легендата разказва, че когато през 1733 - 1734 година в Алфатар има чума, селището опустява. Останалите живи първенци на Алфатар решават в четирите му краища да поставят дялани каменни кръстове за избавление на жителите. Но с течение на времето кръстовете са затрупани с наноси, а един от тях е повреден от селскостопански машини. През осемдесетте години на миналия век при пророчицата Ванга отиват алфатарци и тя им заръчва да намерят тези кръстове и да ги осветят. С мълчаливото съгласие на местната управа енорийският свещеник Георги прави нужното, а през 2009 година кръстовете са възстановени окончателно и осветени.

За откриването на светините заслуга има и археологът проф. Георги Атанасов, който заедно със своя сътрудник Стоян Златев ги търси години наред. Сега те имат трайни постаменти и леки заграждения, за да не бъдат повредени от животни.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right