Кметът на община Главиница Хюсеин Хамди: Радва ме, че въпреки трудностите има хора в селата, има живот!

Кметът на община Главиница Хюсеин Хамди: Радва ме, че въпреки трудностите има хора в селата, има живот!

Регион: Главиница Категория: Интервюта Публикувано: Прегледи: 2625
Кметът на община Главиница Хюсеин Хамди: Радва ме, че въпреки трудностите има хора в селата, има живот!

На 26 октомври своя празник ще отбележи община Главиница. По случай празника потърсихме кмета Хюсеин Хамди с няколко въпроса. Ето какво сподели той за читателите на вестник "Силистра ПРЕС"

- Господин Хамди, какви традиции се спазват в общината при честването на празника Димитровден - празник на община Главиница?

- Традиция е Денят на Главиница да е предшестван от седмица с празненства и спортни прояви. В неделя стартирахме с мотокрос и продължихме с изложбата "Даровете на природата" - в понеделник, с рисунка на асфалт във вторник, със спортен празник в сряда, в четвъртък - Парадът на приказките, а днес е празничното тържествено заседание на Общинския съвет с председател д-р Себахтин Халид. Съботата ще започне с тържествена Света литургия в църквата "Св. Димитрий Солунски".

Отправихме покана и към Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Храмът бе завършен през 2005 г. и бе осветен от него. Църквата в Главиница е една от най-красивите и благолепни на територията на Русенската епархия, а иконите от иконостаса са изпълнени в изящен средновековен византийски стил. В последния момент обаче стана ясно, че няма да може да присъства, тъй като е ангажиран с избора на митрополити в Западна Европа.

- По кои въпроси кметската администрация отчита успехи в работата си през отиващата си 2013 г.?

- На първо място поставям началото на два проекта, които разработихме миналата година и сега предстои тяхната реализация. Първият е за изграждане на отводнителен канал в с. Долно Ряхово. Проектът е по Оперативна програма "Регионално развитие". Одобрен е и предстои да стартира и проектът за облагородяване на рибарско селище край с. Малък Преславец и подпомагане поминъка на местните жители. Проектът ще се реализира чрез изградената местна инициативна рибарска група между общините Главиница, Тутракан и Сливо поле. С очакваните малко над 370 000 лв. се предвижда рибарското селище да бъде изцяло обновено. Желанието на местните власти е районът да се превърне в притегателно място за туристи. Там се намира и най-голямото находище на водни лилии в България.

Не бива да забравяме и техническата подготовка на проекти по Програмата за развитие на селските райони, с които кандидатстваме.

Те са на обща стойност 8 милиона лв. Първият ще позволи рехабилитация на 2379 метра общински пътища в участъка Главиница-Зафирово-Сокол-Суходол и по границата с община Ситово - пътя Ситово-Босна. Ремонтните дейности предвиждат частично и пълно асфалтиране и изкърпване. По същия проект общината ще подмени водопреносната мрежа в селата Дичево и Суходол и транзитния водопровод към Бащино. Този проект е на стойност 6 милиона, а 2 милиона са нужни за централната част на общинския център. Там ще се ремонтират площади, алеи и тротоари, района около училищата и детските кътове.

Финализиран бе и българо-румънски проект, в който участваха ученици от Главиница и румънското село Градищеа.

- Кога започва реализацията на големия проект, свързан със спортния комплекс и какви ще са резултатите от него?

- През 2014 г. ще бъде дадено началото на проекта за подобрения в спортния комплекс за над 5 милиона лева. Забавени бяха съгласувателните процедури. Ще бъде построен открит плувен басейн, баскетболни площадки, изкуствени лекоатлетически писти, сауна и фитнес зала. Ще бъде ремонтиран и сега действащия стадион.

- Определете отношенията с местния законодателен орган от Ваша гледна точка, т.е. как заедно успявате да постигате максимума от възможности една малка община да изпълнява социалните си функции?

- Понякога е трудно, надделяват емоциите. Все пак сме живи хора. Опитваме се обаче внимателно да разглеждаме проблемите, да търсим баланса и да уважаваме избора и представителството на всеки един съветник, така че да бъде запазен авторитета на Общинския съвет като институция, но и решенията да бъдат в полза и за благото на жителите на Главиница.

- Каква част и в кои пунктове за първите две години от мандата на местното самоуправление е изпълнена Програмата за управление на община Главиница?

- Мисля, че за период от година и половина успяхме да овладеем проблема с безработицата. Не казвам, че сме го решили. Не казвам и че е намалял броят на хората, които напускат родните си места и търсят щастието си зад граница. Благодарение на програмите и мерките, осъществявани по Програмата за развитие на човешките ресурси бе осигурена заетост на близо 300 души. Бюрото по труда в Тутракан и Главиница от 112-то място в страната е вече на четвърто. Изключително добре работи община Главиница с Агенцията по заетостта в Русе и за следващата година ще наблегнем на програмите за младежка заетост. Радва ме, че въпреки трудностите има хора в селата, има живот.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right