Тайната на варене на кайсиева ракия...по добруджански

Тайната на варене на кайсиева ракия...по добруджански

Регион: Дулово Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 15966

В България всеки разбира от футбол, жени, политика и от варене на ракия. В Добруджа - задължително се спори или поне се обменя информация кой как я "прави" от кайсии. Неслучайно наричана "еликсир". Казват, че боговете на Олимп в древна Елада май тази напитка признавали, защото била божествена и подмладяваща.

Ранна юлска утрин в силистренското село Добротица. Край единия от казаните за изваряване на ракия няма опашка, защото всеки си знае реда. "Имам записани хора за седмица напред и на ден на двата медни казана може да се наредят не повече от общо 6 заявки", обяснява казанджията Красимир. В неговата компания Тодор от Ястребна и Сезгин от Златоклас споделят опита си при варене на ракия. Единият казва: "Аз се стремя да набирам материала наведнъж, после добавям захар и малко лимонтозу(две пакетчета за един бидон, примерно) за обща ферментация, но тъй като кайсиите искат киселина може и с кофа с джанки да се свърши работата".

Другият опонира, допълвайки: "При мен се случва да събера днес една кофа, утре - две, три в следващия ден и така става нареждането, докато се изпълни бидонът, като слагам и две бучки мая за ферментацията". Сезгин изварява не кайсии, а бели черници, но убедително разказва и за ферментацията: "Задължително трябва да бъде следена, защото ако първите три дни не почне, бъркам по няколко пъти през деня, за да се вкара въздух в материала и да започне процесът - така съм го чел и в интернет". За разлика от кайсиите, при сливите е по-бавна ферментация, показал опитът.

Своите правила представя и казанджията: "Материалът от кайсиите не трябва да е гъст, за да не загори казанът. Разреждането с вода става, докато се получи субстанция с гъстота на боза". От 4 до 6 часа трябва да има търпение всеки желаещ да си свари кайсиева ракия. Т.нар. "нови казани" правят ракията обаче и за 2 - 4 часа, тъй като проблемът със загарянето на казана не съществува. "Само че се губи ароматът", подсказва някой от компанията. Друго правило е огънят да бъде подкладен правилно, за да започне изпаряване и последваща кондензация на спиртната напитка. Всъщност както материала, т.е. ферментиралата смес, така и дървата, си ги носи всеки от клиентите. Най-често и сам с пали "печката" и си наглежда целия процес.

И накрая е най-сладкият момент: да измериш градусите на първите капки, да близнеш и да усетиш мириса, доколкото го има при 55 и повече градуса. С надеждата, че от 270 л материал ще изкараш 35-40 л квалитетна амброзия. За да да има за семейна черпня и за дегустация със заслужили еликсира гости на сбор или сватба, за имен и рожден ден. А защо не и за изразяване на благодарност към институция или особена, позволила на добруджанеца да си свърши някоя работица, зациклила някъде в тромавия механизъм на родната чиновническа бюрокрация.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари