Писана каруца за 400 лева? Какво му плащаш...освен сандъка

Писана каруца за 400 лева? Какво му плащаш...освен сандъка

Регион: България Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 5990

Трудна е днес работата по правенето на писани каруци, защото няма майстори. Това стана ясно по време на събора "Алеков пее", на който две подобни изделия станаха атракция за малки и големи. Какво казва по въпроса Георги Жеков от село Алеково: "Аз не изработвам писани каруци, но ги стопанисвам и продавам. Най-старата при мен е от преди 15 години. Бай Стоян от Айдемир, родом от Безмер, е нейният автор. Купуват ги за красота. Майтапят с мен като дават 200 лева, но за 400 едната бих я продал. Стоят в гаража, изкарвам ги по празниците.

Каруците са типично добруджански. Правят се от дървото осен и стават за около 2 месеца. Боите са купешки. Наоколо в селата няма други такива. Интересни са, защото имат глас. Като се раздвижи почва да пее, защото се раздвижва маслото. Конят усеща, когато една каруца е разбичкана и не работи. Има каруци с колела с различен брой крака (спици) - 10, 11 или 12. От т.нар. джанпари зависи звукът, тъй като ламарината е важна. Едно време е купувана от "Оргтехника", дето правели каските с тях.

Според коларо-железаря Петър от село Калипетрово: "Има няколко вида каруци в Добруджа. Най-добри са от село Сокол, община Главиница. Там е имало над 10 майстори. Единствен е останал един възрастен човек и занаятът няма кой да го поеме. Има в Калипетрово също добри каруцари, в Проф. Иширково и в Алфатар също има. Иширковецът е млад човек и много хубаво ги прави. Всяко колело на писана каруца поотделно пее. Като видях да идват каруците, дойдох и аз да видя - "Ауди" да дойде няма да ми е така интересно ".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари