Абсурд: Семейство остана без дом заради проклета съседка

Абсурд: Семейство остана без дом заради проклета съседка

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1357
Абсурд: Семейство остана без дом заради проклета съседка

От ляво надясно - Веселин Андреев, Олга Кулева и Христо Иванов.

4-членно семейство от Силистра остана без собствения си дом и на улицата, след като от Регионалната дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ разпоредиха къщата им да бъде съборена, изпълнявайки волята на съда.

Социалната драма, започнала с недоволство от страна на съседите на Олга Кулева и синът й Христо Иванов за започнат ремонт на собствения им дом завърши във Върховния административен съд, който отсъди къщата на Олга Кулева и Христо Иванов да бъде съборена. Според инспекторите - постройката е незаконна, според самите потърпевши - до тук се е стигнало заради чиновническо безхаберие.

Дълъг е пътят на безумието и ходенето по мъките на Олга Кулева и Христо Иванов.

През 2007-ма година те решават да ремонтират покрива на къщата си, но след като започнали препокриването му, установили, че къщата се нуждае от много по-сериозен ремонт. За това е било необходимо разрешително за строеж от местната община, каквото те нямали. Още на следващия ден тяхната съседка Ванушка Христова пуска жалба в РДНСК, в която алармира, че комшиите нямат разрешително за строеж. Олга Кулева и Христо Иванов реагират веднага и получават от общината необходимата виза за проектиране, самото проектиране става бързо, а планът им получил одобрение от експертен съвет.

Обаче е казано, че добрите намерения често водят до ада. Защото, за да завършат започнатия ремонт, е било необходимо и писменото съгласие на съседката им Ванушка Христова, каквото те не получили. Тя пък започнала да се жалва наред от ремонта, защото - по думите й, той й пречел, и нещата изведнъж се усложнили до степен, граничеща с нелогичното. "РДНСК издаде заповед за събаряне на сградата, съдът я потвърди, въпреки че вече имахме изрядни строителни книжа и проект", разказа за ходенето по мъките Олга Кулева. Според нея, инспекторите от РДНСК, при назначената проверка, вписали неточни и неправилни данни за къщата, с което на практика подвели и съда. Стартиралата съдебна сага стига до Върховния административен съд, който постановява, че домът на Олга Кулева и Христо Иванов е незаконен строеж и нарежда той да бъде съборен. Съпругът на Кулева, който работи във Франция, също се прибира спешно.

"На 12 април акцията за събарянето на къщата е проведена, семейството е изведено от къщата, а общината е задължена да съхранява имуществото им и дотам", обясни зам. кметът Веселин Андреев. "Това, което общината е можела да направи в законно установените срокове, го е направила, дори предсрочно", допълни главният архитект на община Силистра Антонина Огнева. "Основно хората трябва да знаят, че едно строителство започва след издаване на разрешение за строеж и при наличие на строителни книжа. Ако теренът за строеж е в съсобственост, е необходимо съгласие от съсобственика, изразено в договор за строителство. А при строителство на граница, какъвто е случаят, при ниско етажно строителство, е необходимо да се изиска съгласието от съседите. Подобни спорове често се случват, но обикновено се стига до споразумение между съседите и се получава съгласие. Редки са случаите, когато нещата ескалират и се стига до разрушаване на нечий дом", обясни подробно арх. Огнева.

Добрата новина обаче е тази, че съседката Ванушка Христова най-сетне е дала писменото си съгласие.

"На никого не пожелавам да преживее това, което аз и моето семейство преживяхме", обобщи със сълзи в очите Олга Кулева.

Абсурдното в случая обаче е това, че тя и синът й Христо Иванов бяха принудени собственоръчно да съборят дома си и да започнат да го строят наново.

Този път законно...

Бел. на ред: На извънредната пресконференция в общината по случая зам. кметът Веселин Андреев съобщи, че е била отправена покана за участие и към РДНСК, за да изразят своята позиция, но оттам категорично заявили, че не желаят да коментират случая, както и да участват в пресконференцията.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right