Лекарите в болницата вземат по 1 200 лева заплата, заслужават "три пъти повече"

Лекарите в болницата вземат по 1 200 лева заплата, заслужават "три пъти повече"

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 520
Лекарите в болницата вземат по 1 200 лева заплата, заслужават "три пъти повече"

"Лекарите в МБАЛ Силистра вземат по 1 200 лева заплати, а сестрите почти наполовината на тях, но заслужават три пъти повече", заяви на празнична прес-среща с журналистите в Деня на медицинския работник д-р Даниела Костадинова, управител на най-голямото медицинско звено в Силистренския край. Според нея медийната истерия по адрес на лекарското съсловие през последните месеци е незаслужена и се отразява в отношението на пациентите към "белите престилки". Най-хубавата новина, донесена от щъркелите за първа пролет е, че болницата има акредитация, разрешаваща обучуение на лекари, медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори. Това щало да позволи на желаещите да специализират да не отиват за по 4 години в други гладове, където има университетски клиники. Възможно било да се върнат да продължат специализацията си и част от 15-те наши кадри, които в момента се обучават извън Силистра. И без това имало гобяма нужда от патоанатом, енестезио-, невро-, кардио-, онко-, уро-, хемато- и нефро-лози, както и от ортопеди. На практика 13 са разрешените практики за специализанти, като всеки специалист може да обучава до 3 в една специалност. 250 са лекарите в болницата, а 110 - "сестрите". 285 са леглата в болницата, определими като достатъчно, особено на фона на намалелия брой жители в областта.

Другата добра новина била, че "върнати в действие" са три важни отделения: ушно, очно и физиотерапевтично. Болницата спечелила десетки дела в различни съдилаща и на различни нива, за да си върне половината от парите (от над 100 000 лева), с които е глобявана за нарушения. По традиция на най-натоварени били 4 от отделенията: хирургия, ОАИЛ, кардиологично и вътрешно. Сезонно се изпълват свръхмерно леглата в детско и белодробно отделения, а през лятото - и инфекциозно.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky