Новия политически сезон за съветниците в Силистра започна със скандали

Новия политически сезон за съветниците в Силистра започна със скандали

Регион: Силистра Категория: Общински съвет,Политика Публикувано: Прегледи: 1031
Новия политически сезон за съветниците в Силистра започна със скандали

Денка Михайлова и д-р Юлиян Найденов

Декларации си размениха БСП и ГЕРБ в Силистра. Първите я заявиха по време на заседание на местния парламент вчера. Заклеймиха управляващите, че са спечелили местните избори с демагогия и че политическите им назначения са подчинени на шуробаджанащина.

Според социалистите за почти една година управление, новия кметски екип не бил решил нито един проблем в Общината, въпреки дадената през есента на миналата година заявка за справяне със ситуацията. Обвиняват ГЕРБ и в груба намеса и вмешателство в кадровата работа във всички сфери - образование, социални дейности, култура,здравеопазване и т.н.

От трибуната на Общинския съвет кметът д-р Юлиян Найденов заяви, че не е правил политически назначения в Общината. Александър Сабанов от коалиция "Гражданско Единство" пък алармира за нарушение при назначението на новия директор на ОП "Общински пазари". Изискването според Наредбата е за лице с висше икономическо образование, а не със специалност "метеорология", както е в настоящия момент. Съветници поискаха от Общината разбивка по параграфи на задълженията за 8 милиона лева, за каквито е имало публикации в медиите.

image

В своя защита кметът заяви, че всеки ден излизали нови и нови фактури от минали периоди.

Зададени бяха въпроси и за проекти, разработени от предишния екип, но все още нереализирани от настоящия.

Сабанов се позаинтересува и за билбордовете, в които се рекламират общината и ПУ-Силистра - на какво основание, с какви договори срещу какви средства. Интерес той прояви и към сеченето на дървесина, тъй като имало изисквания евентуалната фирма да е с оборот за годината с над 1 млн. лева, а подобни фирми се брояли на пръстите на едната ръка, по-точно в Силистренско имало една-единствена.

Спор предизвика и докладната за промените в общата численост в структурите на местните дейности в община Силистра, според която щатовете олекват с 33 бройки. Загриженост за съдбата на хората, които ще останат без работа прояви Георги Балушев /БСП/, който попита дали Общината се интересува какво ще се случи с тях. Константин Стоилов /ГЕРБ/ пък отговори, че Общината не е Бюро по труда и както в частния бизнес, когато някой не си върши работата, или фирмата е затруднена с плащането на заплати и предприема съкращения, така постъпва и администрацията от своя страна.

Няколко часа по-късно ГЕРБ разпратиха декларация до медиите, в която твърдят, че отправените към тях нападки от БСП не отговарят на действителността и са чисто популистки.На въпросите на социалистите какво са направили за една година от ГЕРБ отговарят, че "през последните месеци Силистра бе посетена от министрите Цветан Цветанов, Симеон Дянков, Нона Караджова, Десислава Атанасова, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, това са моменти, които не остават незабелязани. Според експертното мнение на министър Дянков, "Силистра ще излезе от батака в който де намира, най-малко за 18 месеца". До това положение община Силистра не беше доведена от кмета на ГЕРБ."
Коментари
left
right