В силистренско село учениците учат в джамия, общежитие, читалище и здравна служба

В силистренско село учениците учат в джамия, общежитие, читалище и здравна служба

Регион: Кайнарджа Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 2607
В силистренско село учениците учат в джамия, общежитие, читалище и здравна служба

За пореден път учебната година в ОУ "Васил Априлов" в силистренското село Голеш започна в 5 различни сгради. "От близо 30 години се строи новата сграда, но трябват поне 800 000 лева за довършването й", заяви за медиите директорката му Елена Янкова. Тя самата работи в училището от 16 години и е свидетел на лобирането на различни нива за нова сграда, но засега напразно. Селото е с най-голям естествен прираст в област Силистра и е почти изцяло населено с роми. В бившите джамия и здравна служба, както и в настоящите читалище и общежитие, както и в старото училище учат 263 ученика. С 30 от тях са формирани два паралелки в първи клас, а за догодина първолачетата са със 7 повече. Отоплението в "училището" е на твърдо гориво. От регионалната централа на ГЕРБ в Силистра съобщиха, че с проблема е запознат вицепремиерът Цветан Цветанов по време на партийната му обиколка в общинския център Кайнарджа, към която се числи село Голеш.

Дъжд провали сценариите за откриването на новата учебна година в Силистра. 333 ученика и 33 учители от Езикова гимназия "Пейо Яворов" проведоха ритуала си под козирката на лятната естрада в Дунавския парк. В сградата на училището продължават ремонтите и санирането му. "До края на месеца те ще учат като втора смяна в съседното училище - Професионална гимназия "Евлоги Георгиев", докато завърши ремонтът, чийто пусков срок е 25 септември", заявиха от отдел "Образование" при община Силистра. За пръв път в други училища в града ще учат 80 ученика от закритото училище в село Айдемир. Половината от тях се вливат в СОУ "Никола Вапцаров", едно от най-старите в областта. С 3 700 ученика от І до ХІІ клас започват учебната година в 11 общински училища, 5 които от тип "средищни". В община Силистра 18-те населени места селски училища останаха само в Калипетрово, Проф. Иширково и Брадвари.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right