Проект "Да танцуваме игрите на баба и дядо" от Средище попълва националната система "Живи човешки съкровища"

Проект "Да танцуваме игрите на баба и дядо" от Средище попълва националната система "Живи човешки съкровища"

Регион: Кайнарджа Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 925
Проект "Да танцуваме игрите на баба и дядо" от Средище попълва националната система "Живи човешки съкровища"

Проектът "Да танцуваме игрите на баба и дядо" на читалище "Стефан Караджа-1943" от кайнарджанското село Средище е предложението на област Силистра за попълване на Националната система "Живи човешки съкровища".

"Живи човешки съкровища - България" е проект на Института за фолклор при Българската академия на науките и Дирекция "Културна политика" в Министерството на културата. Той е първа стъпка към реализацията на едноименната програма на ЮНЕСКО, която има за цел да издирва, събира и съхранява нематериалното културно наследство на народите.

Тази година Министерството на културата провежда третата поред кампания за попълване на Националната система "Живи човешки съкровища". Тя преминава в два етапа - регионален и национален. Основни участници в тях са българските читалища, които номинират отделни лица или трупи. За националния кръг може да се номинира само една кандидатура.

За регионалния етап в област Силистра кандидатстваха две читалища - НЧ "Отец Паисий-1940" от дуловското село Межден с проекта си "С песните и традициите ни - духовно по-богати в бъдещето" и НЧ "Стефан Караджа-1943" - с. Средище, общ. Кайнарджа с проекта си от областта "Традиционни танци и детски игри" - "Да танцуваме игрите на баба и дядо".Експертна комисия с председател гл.ас. д-р Ива Станоева от Института по етнология и фолклор към Българската академия на науките (БАН) и членове краеведът Донка Съботинова (бивш директор на Етнографския музей в Силистра) и настоящият уредник на Етнографския музей Маргаритка Миланова, класира проектът на читалище "Стефан Караджа-1943" като номинация на област Силистра. Основанието за избора е, че той в по-голяма степен отговаря на критериите на Националната програма за жизненост, устойчивост и приемственост на знанията и уменията.

Избраните от цялата страна 28 кандидати ще бъдат представени на интернет-страницата на министерството на културата на 28 юни 2012 г. 5 от тях ще влязат в Националната система "Живи човешки съкровища"-България.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right