Час по "политическа учебна година"

Час по "политическа учебна година"

Регион: България Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 1269
Час по "политическа учебна година"

8 са политическите групи в Европейския парламент, "зелените" - балансьор, "независимите" - без право да управляват комисиите

Осем са политическите групи в настоящия Европейски парламент, в който 27-те страни членки са представени със 736 депутати. В него засега България е представена със 17 депутати, а с най-много е Германия (99), с най-малко са Естония, Люксембург, Кипър и Малта (по 6). 11 европейски държави имат по-малко депутати от нашата страна. След изборите през юни 2009 г. изконната европейска десница (Европейска народна партия) е с 265 представители (в нея членуват българските депутати от ГЕРБ), Групата от прогресивния алианс на социалистите и демократите е със 184, сред които и депутатите от Коалиция за България. За отбелязване е, че в 23 страни от Европа управляват десни партии. 84 са депутатите от Алианса на либералите и демократите (вкл. НДСВ и ДПС, между които и силистренката Филиз Хюсменова). 55 са представителите на "зелените", които според някои наблюдатели, са "изключително интересна група с екзотичен и речовит лидер", поради което играят ролята на балансьор. Пак според тях, в България може да има сериозна "зелена политика", но е парадоксално, че тя не се развива. Нова за този парламент на ЕС е групата на "европейските консерватори и реформисти", които стоят "вдясно" и имат националистически позиции. По размер следват Групите на европейската левица (35), на "свободните демократи", др. Има и Група на "независимите" (27 души, сред които и двамата от "Атака"). Те обаче нямат право да участват в ръководствата на комисиите на парламента. Изявяват се като "евроскептици".

Лисабонският договор, който определи "правилата на ЕС" и повиши броя на депутатите на 754, като 1 ще е новиуят от България (от ДСБ), на практика е "европейска конституция". Благодарение на него, ЕП има 40 нови функции и е "най-демократичният и единствен избирен орган" в ЕС. Нови са двата управленски поста: "външен министър" ("общ представител на външната политика") и "председател на Съвета на министрите". В органа, наречен "Европейски съвет", участват премиери и президенти (от българска страна това председателят на МС). Европейската комисия, която е на практика "правителството на ЕС", се състои от 27 комисари ("министри"), сред които е и Кристалина Георгиева. ЕК има законодателна инициатива. Европейският съвет е друг "орган", в който участват министрите на страните-членки, заседаващи по ресори.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky
left
right