Ледоходът край Силистра отнесе понтони и нагъна мостове

Ледоходът край Силистра отнесе понтони и нагъна мостове

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 320
Ледоходът край Силистра отнесе понтони и нагъна мостове

Само за 24 часа нивото на Дунав при Силистра се е покачило с близо 2 метра. На този етап обаче няма опасност от преливане, съобщи областният управител Николай Димов.

Високите температури са причина за рязкото покачване на речните води и разцепването на ледохода, коментират специалисти.

Образуваната "ледена тапа" на 30 километра под града (при речен километър 345-ти) в румънския участък на реката, не позволява оттичане на водите и на ледените късове. Натискът на леда е нанесъл щети по двата понтона на пристанището и по няколко плавателни съда, на частни собственици. Заради разпоредените преди месец превантивни мерки риска и загубите, които ще претърпят, си остават за тяхна сметка, тъй като не са си зазимили плавателните съдове.

Действия по взривяване на "ледената тапа" могат да бъдат предприети само от страна на румънците, тъй като тя се намира в техните териториални води.

Предвид големия интерес на силистренци, по разпореждане на Областния управител, от тази сутрин с обозначителна лента бе ограничен периметърът за достъп на граждани до брега.

От неделя до понеделник нивото на река Дунав се е покачило със 197 см, което означава повишение средно с 8 см на час. След бърза работна среща на областния управител Николай Симов, кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов, шефът на Морска администрация Валентин Йорданов и с представители на "Пожарна безопасност и защита на населението" е въведено ежечасно наблюдение на реката и измерване на нивото.

Към 11 на обяд вчера/понеделник/ Дунав бе на ниво от 633 см, като бе отчетен 1 см спад, спрямо нивото в 10,00 часа. Към 13 часа все още нямаше промяна.

В капан сред ледовете оставаш 8 конвоя, които до момента не са подали сигнал за бедствие. Те са блокирани срещу Силистра от близо месец. Катер на "Гранична полиция" се е скрил в един от ръкавите на реката, където се е спасил от отнасяне.

Към момента няма поражения по водоснабдителната мрежа за питейна вода и обществената инфраструктура.

Критичното ниво на Дунав при Силистра е 777 см. До достигането му има запас от още 143 см.

Снимки от ледохода - ТУК

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари