Национален пенсионерски събор събра в Дуловско 500 певци

Национален пенсионерски събор събра в Дуловско 500 певци

Регион: Дулово Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 331
Национален пенсионерски събор събра в Дуловско 500 певци

Над 500 участници от 40 пенсионерски колектива от цяла България се събраха в местността "Канагьол" край дуловското село Върбино, за да участват в V-ия Национален пенсионерски фолклорен събор. Магията на българския фолклор, сълзи и смях, шарени носии от скрина на баба на 120 години, много слънце и много младежки дух - това е традиционният върбински събор. Участниците бяха поздравени от кмета на община Дулово инж. Невхис Мустафа, а събора откри зам.-кметът по хуманитарните дейности Йорданка Стойчева.

Началото си събора е среща между фолклорни състави от пенсионери от Върбино, Дулово и Тервел преди 29 години. И на този празник имаше хора присъствали на тази среща. С умиление и гордост те си спомнят с какъв ентусиазъм и плам са организирали всичко и как са готови да помагат и да предават силата си на младото поколение. Община Дулово пази традициите живи и организирането на такива събори ще продължи и в бъдеще.

Видният дуловец Андрей Христов - журналист и краевед, посвети книга на събора, за което припомня блогът ВЕРСИНАЖ: "Сборникът е с над 700 народни песни и е наречен "Добруджа пее", издаден през 2018 г.. Песните са изпълнени по време на Пенсионерски събор "Върбино пее" в различните години в рамките на близо четвърт век. Проявата, проведена за пръв път през 1994 г., е посветена на Илинденско-Преображенското въстание, което обяснява и патриотичната ѝ нотка. Изданието е дело на община Дулово, в чийто културен календар е съответният фолклорен празник на хората от Третата възраст, провеждан в местност, чието име се превежда като "Кървава река".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари