Ден на отворените врати в Районен съд-Дулово

Ден на отворените врати в Районен съд-Дулово

Регион: Дулово Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 346
Ден на отворените врати в Районен съд-Дулово

Районен съд-Дулово за поредна година отвори вратите си за всички желаещи да научат повече за българското правосъдие, за работата на магистратите и съдебните служители.

Участие в инициативата взеха ученици от 8, 9 и 10-ти клас от ОУ "Христо Ботев"-Дулово. Училището е дългогодишен партньор на съда в инициативите по Образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

Председателят на съда Емил Николаев разясни ролите на участниците в съдебния процес - съдия, прокурор, подсъдим, адвокат, пострадал, ищец, ответник, свидетел. В интересна ролева игра учениците участваха и наблюдаваха симулирани съдебни процеси по наказателно и гражданско дело. Наказателното производство беше с ученик в ролята на подсъдим, който е обвинен в управление на лек автомобил след употреба на алкохол и марихуана. Развити бяха първи вариант, при който няма пострадали и втори вариант, при който е настъпила средна телесна повреда на едно лице и е унищожен автомобил. След това учениците задаваха въпроси, свързани с развода и в симулиран процес бе представено бракоразводно дело. Съдия Николаев говори за смисъла от спазването на законите и ползата от умението на хората да постигат съгласие по спорни въпроси.

Разяснени бяха отговорностите на непълнолетните лица и на техните родители, както и последиците за младите хора ако бъдат осъдени за престъпление от общ характер. Акцентирано бе, че чистото съдебно минало е важно условие за получаване на добра работа, реализиране на добри доходи и успехи.

Специално внимание бе обърнато на престъплението "трафик на хора", което е все по-разпространено в заобикалящият ни свят. Приятелствата с непознати хора, установяването на контакти най-вече чрез социалните мрежи, фалшивите обяви за работа, обещанията за лесни печалби и за подаръци са най-честите методи, които трафикантите използват в набирането на жертви. Младите хора бяха посъветвани да бъдат предпазливи в общуването и споделянето на информация за себе си, а също в избора на компания и място за забавление.

Учениците поискаха възможност отново да посетят съда и да присъстват на лекция на съдия Емил Николаев по съдебната образователна програма.

Провеждането на Деня на отворените врати е част от информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов "Открито за съдебната власт", с която се цели постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, повишаване на правната култура на гражданите, и укрепване на доверието на обществото в българското правосъдие.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари