Ремонт удължава гаранцията на уредите с 12 месеца

Ремонт удължава гаранцията на уредите с 12 месеца

Категория: Общински съвет Публикувано: Прегледи: 300
Ремонт удължава гаранцията на уредите с 12 месеца

Потребителите се нуждаят от силни мотиви, за да изберат ремонта като средство за решаване на казус с дефектна стока и същевременно - от гаранция, че правата им ще останат оптимално защитени.

Това каза Габриела Руменова от "Ние, потребителите" по Радио "Фокус" по повод одобрената от Съвета на Европейския съюз нова директива за правата на потребителите и в контекста на настоящите евроизбори.

Един такъв мотив е удължаването на законовата гаранция от до един месец на 12 месеца, както предвижда Директивата за насърчаване на ремонта на повредени или дефектни стоки.

В предаването "Човекът на фокус" Руменова обясни, че новият нормативен акт идва, за да запълни вакуума, който се създава от вече съществуващите Регламент за екопроектирането на устойчиви продукти и Директива за предоставянето на повече права на потребителите в контекста на екологичния преход. Новият нормативен акт разглежда аспект, който те не засягат - причината поправката да не е сред най-предпочитаните варианти за решаване на рекламация. "За да бъдат максимално защитени интересите на потребителите, се запазват и останалите възможности - замяна или разваляне на сделката и връщане на парите, когато ремонтът не е рентабилно решение.", подчерта тя.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари