Силистренец е координатор №1 на Програма "Достъп до информация"

Силистренец е координатор №1 на Програма "Достъп до информация"

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 415
Силистренец е координатор №1 на Програма "Достъп до информация"

На снимката: Йордан Георгиев и д-р Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ

Нашият колега от в. "24 часа" Йордан Георгиев бе обявен за "Координатор №1 за 2010 г." на Фондация "Програма достъп до информация", стана ясно на годишната среща на координаторите в София, проведена в почивните дни. Всяка година управата на фондацията и нейният екип, които навършват 15 години, избират най-изявения от 27-те си координатори по места в областите по различни критерии. 4-ма от тях са били номинирани за надпреварата: представители още на Ловеч, Варна и Сливен. Сред критериите: ниво на организация на мероприятия на фондацията в съответния град; активност в медииите по разпространяване на информация за Закона за достъп до обществена информация, както и в срещите на фондацията (Силистра бе домакин на една от тях през 2010 г., която бе 4-та от 2002 г. насам). Георгиев участва с 4 истински силистренски истории за отказ на информация и в книгата "Купувам-продавам брега на река Дунав", издание на фондацията. Активно участва и в списването на информациянния бюлетин на ПДИ. Програмата вече има своя "точка" в интернет, както и профил във Фейсбук. "Награждаването на един от координаторите всяка година е още едно уважение към тях за работата им", заяви Николай Нинов, основател на координаторската мрежа и нейн ръководител в момента.

По време на срещата д-р Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ, представи резултатите от дейността на ПДИ през изминалата 2010 година, обобщени в т. нар "Годишен отчет на организацията" на основата на проверени над 500 инстутиции по работата им по ЗДОИ. Бяха очертани целите и задачите пред ПДИ и координаторската мрежа за 2011 г. Ръководителят на правния екип на ПДИ Александър Кашъмов представи резултати от кампаниите на ПДИ във връзка с промените в Закона за търговския регистър, Закона за специалните разузнавателни средства и Закона за електронните съобщения. Адвокатите Дарина Палова и Фани Давидова, също от правния екип на ПДИ, направиха характеристика на случаите, постъпили за правна помощ в ПДИ през 2010 г. Адвокат Кирил Терзийски предложи на аудиторията най-важното от съдебната практика по Закона за достъп до информация през 2010 г.(работа по 98 жалби), а Диана Банчева запозна участниците със структурата и функционалността на новата интернет-страница на ПДИ (241 хил. уникални посещения за миналата година) и 2300 абонати на месечния информационен бюлетин.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари