Предстои откриването на Мемориален комплекс „Тутраканска епопея“

Предстои откриването на Мемориален комплекс „Тутраканска епопея“

Регион: Тутракан Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 263
Предстои откриването на Мемориален комплекс „Тутраканска епопея“

На 21 септември 2018 г. с решение на Народното събрание Тутракан е обявен за град на Българската бойна слава, а през 2020 г. по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020, Приоритетна ос 6 "Развитие на туристическите атракции" Община Тутракан е одобрена за финансиране с решение 205 (протокол 17/29.10.2020 г.) за "Изграждане на "Мемориален комплекс "Тутраканска епопея - 1916" и прилежащите му публични пространства".

На 19 август 2022 г. е направен водосвет и започва изпълнението на проекта от фирмата изпълнител.

На 18 април 2024 г. от 11:00 ч. предстои откриването на нов иновативен музеен обект - Мемориал "Тутраканска епопея - 1916" в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята и го карат да я съпреживее. Информацията е представяна чрез експозиция и 3D карта на събитията, беседа от екскурзовод, съобразена с възрастта и познанията на публиката.

По примера на модерните европейски музеи има тематично кафене, където посетителите могат да потърсят допълнителна информация на информационни табла. Музеят представя събитията в Добруджа не като изолиран епизод, а в контекста на световните събития. Поради това тук се организират извънкласни уроци за ученици от цялата страна.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари