Румънски симпозиум добави в програмата си древния Дуросторум

Румънски симпозиум добави в програмата си древния Дуросторум

Регион: Силистра Категория: История Публикувано: Прегледи: 171
Румънски симпозиум добави в програмата си древния Дуросторум

Краеведският и исторически музей в побратимената с град Тутракан румънска община Кирнодж (Chirnogi), която е част от окръг Кълъраш, провежда на 26 март т.г. научен симпозиум за исторически изследвания в партньорство с местната администрация, училището и църквата.

Той се отняса за периода от 370 г. сл. Хр. в контекста на два дунавски града - Дуросторум и Constantiniana Daphne. Форумът ще обхване личността на Gautia (Gatha), която е принцеса на готите, както и 26-те готски мъченици, чествани от църквата на 26 март.

Автор на няколко книги, три от които имат и българска връзка: "Православие без граници" и "Кирнодж - Тутракан: мост над Дунав" и "Акатист на Св. Мъченик Дасий" , е директорът на музея инженер Аурелиан Котобан - инициатор на проекта. Той е възпитаник на Центъра за продължаващо обучение при Филиал Силистра към Русенския университет и е приятел на Доростолска епархия, в чиито събития редовно участва.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари