26 март - Часът на земята

26 март - Часът на земята

Регион: България Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 579
26 март - Часът на земята

Останете на тъмно! Едно просто действие. Едно огромно послание.

Кампанията, организирана от международната природозащитна организация WWF, има за цел да повиши интереса и ангажираността към промените в климата.

През годините в инициативата са се включили милиони домакинства, а световни забележителности като мостът Голдън гейт, римският Колизеум, часовникът Биг Бен в Лондон, статуята на Исус Христос в Рио де Женейро, пирамидите в Гиза и др. спряха да светят за един час в знак на съпричастност.

През 2008 г. в инициативата участваха 50 милиона души, а през 2009 г. повече от 4000 града в 88 държави изразиха чрез нея подкрепата си за опазването на планетата.

Досега 40 български града се включиха в "Часът на Земята", като изключиха за един час фасадното осветление на общински сгради, паметници, храмове, централни площади и други популярни места.

Миналата година от 20.30 ч., в градината на Народния театър започна концерт без озвучаване на светлината на свещи с участието на

- Самба бенд,

- членовете на "Брас асоциация" Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Тодор Бакърджиев, Кирил Зафиров, представени от "Soul in da Hole" джаз бар

- формация "CORD" на четиримата акордеонисти Георги Величков, Видин Апостолов, Стефан Димитров, Светослав Стойчев

- рок групата Saltriver, които участват в проекта за авторска българска музика Music Space

- брас квинтет от Национално музикално училище "Л. Пипков"

- акробатката Бенита Примо и приятели.

Сред някои от сградите в София, които останаха затъмнени, бяха парламентът, Народният театър, Националният дворец на културата, Българска народна банка и други.

Електричеството на монумента Света Богородица в Хасково също бе прекъснато за час по повод световната инициатива. Втора поредна година градът е част от "Часът на Земята". Събитието бе придружено от концерт на местни ансамбли, който започна час по-рано. Монументът Света Богородица в Хасково е най-големият в света. Вписан е в книгата на рекордите "Гинес".

Започнал като кампания, приканваща жителите на австралийския град Сидни да угасят осветлението за един час, "Часът на Земята" се разраства и става една от най-сериозните световни инициативи в борбата с климатичните промени.

През миналата година повече от един милиард души в над 1000 града в света изразиха становище, че е крайно време за сериозни действия срещу глобалното затопляне.

Тази година нещата зависят от нас!

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky