Повишен контрол и точност при техническите прегледи от следващата година

Повишен контрол и точност при техническите прегледи от следващата година

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 576
Повишен контрол и точност при техническите прегледи от следващата година

От следващата година влизат в сила нови изисквания за техническите прегледи на автомобили, които целят значително повишаване на контрола и точността на измерванията. Министърът на транспорта Георги Гвоздейков обяви, че техническите пунктове ще трябва да осигурят свързаност на уредите за измерване с информационната система на ИА "Автомобилна администрация". Така данните от измерванията ще се пращат автоматично по електронен път, което ще ограничи възможностите за промяна на данните.

Сред нововъведенията е и задължението на производителите да предоставят на ИА "Автомобилна администрация" техническата информация за пътните превозни средства. Досега липсата на такава информация в пунктовете затрудняваше извършването на прегледите. Освен това, при определянето на екологичните групи са направени промени - вече ще се отчитат реалните данни от измерването на емисиите в отработилите газове за всички автомобили, а не само в зависимост от датата на първата регистрация.

Министър Гвоздейков подчерта и значението на проверката на системата за спешни повиквания eCall по време на техническите прегледи. Тази система е задължителна за някои видове превозни средства съгласно европейското законодателство. Също така, той припомни за промените в Закона за обществените поръчки, целящи насърчаване на чисти и енергийно ефективни пътни превозни средства.

Накрая, Гвоздейков сподели идеята за създаването на единен регистър за пътните превозни средства, който ще съдържа пълна информация за техническото състояние, изменения на конструкцията, изминати километри, ремонти и техническо обслужване на автомобилите. Този регистър ще даде възможност на потребителите да направят информиран избор при покупката на автомобил​​.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари