Награди за кукерски групи от цялата страна в Национален фестивал в Калипетрово

Награди за кукерски групи от цялата страна в Национален фестивал в Калипетрово

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 757
Награди за кукерски групи от цялата страна в Национален фестивал в Калипетрово

Навръх големия християнски празник Благовещение в село Калипетрово бе проведен с един месец отсрочка големият празник Сирни Заговезни - един от тези в българския народен календар, в който езичеството подава ръка на по-съвременни духовни ценности. Проведен бе XVI-ият Национален кукерски фестивал - инициатива на НЧ "Пробуда-1940", осъществена със съдействието на община Силистра и на кметство Калипетрово. Както и със спонсорството на търговските дружества "Агра 2000", "Агро-Николови", "Брамак покривни системи", "Веди Арт", "Кентавър-66", "Курти Транс", . "Лъки СИС", "Органик Ленд Корпорейшън", "Тисофт Нет", "Трейд Транс","Доби-Д". Към тях прибавяме: ръчно декорирана бутилка с кайсиева ракия от танцьорката от ТС "От извора на Калипетрово" Добринка Петрова и парична награда от нейната дъщеря - също читалищна самодейка - Рени Николова!

Със своя лепта бяха Никола Узунов - кмет на село Калипетрово, Стоян Узунов - общински съветник в ОбС - Силистра, и д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра, който участва в награждаването, а преди това и в приветствената част на откриването на фестивала. В него се включиха около 500 кукери от 15 групи от 5 административни области от цялата страна - Силистра, Варна, Пловдив, Ямбол и Сливен, както и от с. Брънещи, окръг Илфов, Република Румъния. Своя лепта в различни форми прибавиха Ирена и Добринка Петрови и семейство Милка и Дяко Трендафилови (техният жест комплект от по 4 авторски книги на всяка от гостуващите групи).

Жури в състав: д-р Йордан Касабов - етнолог, Велико Димчитров и Симеон Симеонов - хореографи, отреди две "Специални награди" на Кмета на с. Калипетрово - за Кукерска група от НЧ "Родолюбие-2006", с. Айдемир, и от името на общинския съветник Стоян Узунов - за Кукерска дружина към НЧ "Пробуда-1940", с. Калипетрово.

Карина Велчева от с. Лозенец, Калоян Иванов от с. Драгоданово и Филип Баев от гр. Силистра взеха поощрителни награди за най-малки участници, но журито поощри и още няколко техни връстници. Първи награди в различни категории получиха кукерските групи на с. Климент. общ. Карлово, и на с. Дражево, общ. Тунджа. Вторите са за: с. Пъдарево, общ. Котел; с. Бозвелийско, общ. Провадия. Третите награди: с. Драгоданово, общ. Сливен и с. Глушник, общ. Сливен. Всички останали участници също получиха награди в различни "категории", сред тях бе и награда за пресъздаване на гравюра "Кукли" от Феликс Каниц. Всички награди имат и финансово изражение от общия награден фонд от над 3 200 лева, вкл. предоставени от община Силистра.

Организаторите от читалището във Фейсбук заявиха: "Благодарим на Курти Иванов - председател на НЧ "Пробуда-1940", на Читалищното ръководство, на служителите, на отговорниците за всяка кукерска група и не на последно място на коменданта на фестивала Деан Еников, който е едновременно читалищен настоятел и кукер в калипетровската кукерска дружина! Благодарим на водещия Йордан Георгиев и на компетентното и безпристрастно жури".

След награждаването д-р Касабов се обърна към всички участници: "Наша грижа е обредите и обичаите да бъдат спазвани в духа на традицията. Какво имаме предвид по отношение на кукерите специално? Те са олицетворение само на доброто и на плодовитостта, на създаването на много деца, т.е. на голяма раждаемост, както ина плодородието. Накратко: те не гонят злото, а вещаят само добро, а маските им са за здраве, щастие и добруване.

Най-важните за кукерите атрибути са сабята и куката. Както и кросното (забелязахме го при някои от групите) - то е олицетворение на фалоса, на мъжкото начало. Обикновено е боядисано в червен цвят и с него се докосва всяка млада жена, която няма деца.

Не бива да се правят нововъведения, примерно да се допускат двата пола - мъже и жени, едновременно да играят в кукерска група, но в маскарадните - да, може да се позволи. В традиционните кукерски дружини при представленията им играят само мъже. Обяснението: мъжът е оплодителят, а жената дава плода, това е началото на началата. Иначе, все едно мъже с мустаци да се включат на Бабинден и редом с жените да показват как се раждат децата. Или пък да отидат до лазарките да се хванат на хорото им и да ги избират за моми за женене.

Ето защо трябва да отсяваме от по-далеч нещата, защото те не са ни чужди, а са наши, а това трябва да се спазва, както е било. И още нещо, което прави впечатление - много хубави групи се представиха в Калипетрово в Националния кукерски фестивал, което е радостно. Но…във всяка група се изявава…поп, а какво общо има този персонаж в нашата кукерска показност, още на сурвакари, джамалари и на други маскарадни игри? В кукерската традиция е задължително да има булка и зет - женското и мъжкото начало. Кукерите са длъжни да пазят булката, за да не бъде открадната. Ако не я опазят, я откупуват скъпо, в противен случай кукерският празник се проваля.

Днес журито имаше голямо желание да даде една голяма награда за слънчево кукерско хоро, но нито една група не го игра в оригиналния му вид. Реално две групи го представиха, но без да затворят кръга, защото само се хванаха за куките и го играха като право хоро. А трябва кръгът да е затворен и в него да е булката, тъй като тя представя Великата богиня майка и на Бога слънце.

Ако искате да представяте нещата, както трябва, търсете традицията. В книгите на академик Михаил Арнаудов е описано почти във всяко българско село как са празнували кукерите, коледарите, сурвакарите и другите представители на маскарадни игри. Само така ще се повдигне автентичност на ритуалите и обичаите.

Българите сме единствени, които показваме по този начин подобни стари дадености. Трябва да отбележим с радост, че в групите има и много малки деца (бел.- журито преброи поне 12 в детска и в подрастваща възраст) - последователи на кукерството, играещи роли на пазители на кукерската чета".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky