В Силистра пият "жива вода" от румънски манастир, пипат камък за здраве в църковната обител

В Силистра пият "жива вода" от румънски манастир, пипат камък за здраве в църковната обител

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 2645
В Силистра пият "жива вода" от румънски манастир, пипат камък за здраве в църковната обител

Напоследък в Силистра хората си вдигат наздравици с "жива вода" и пътуват за допир до "божия камък" в намиращия се в близост до града православен манастир "Дервент". Той е на румънска територия и е на 15 км по поречието на река Дунав. "Манастирът е най-големият в румънската част на Южна Добруджа и е един от най-новите, но вече е прочут с извора и лековития си камък", обясни Никола Иванов, зам.-шеф на най-голямата драгажна фирма в града. Наскоро той заведе деца и техните родители от местно основно училище във връзка с проект на ръководена от него неправителствена организация. "Водата я носим от намиращ се наблизо "жив извор" и я пълним в атрактивна гигантска стомна, снабдена с канелка, за да е удобно за миряните", обясни монахът Йон, един от 90-те в християнската обител.

От цяла Румъния, а вече и от България, от ранна пролет до късна есен, дори и през зимата, тук приижда народ, за да си налива от водата и да я пие за здраве. В специална пристройка към църквата на манастира, със синтетичен термопластичен прозрачен полимер (плексиглас), пък е изолиран уникален камък, изтрит от пипане. До него през отвор се вкарва ръка, за да се впият пръстите й в издълбани жлебове и да се усети енергията му. Според преданието, разпространено сред вярващите румънци, тя идвала от вековете и от многобройните светци, чиито мощи са редом до антиката, наричана "божи камък". Храктерното за него е, че на големина сам расте във времето, защото...поемал човешките болки.

Още в 3-ти и 4-ти век по течението на долния Дунав е имало голямо гонение на християни от римската власт, вкл. и в днешна Силистра, където почитат 12 доростолски светци-мъченици. От няколко години в крайдунавския град са дарените от Ватикана част от мощите на св. Дасий, който е първият от тях. Те са повод за поклонение от страна на многобройни румънски богомолци. Преди три години мощехранилницата бе изведена специално до град Браила в рамките на Ден на Република България, организиран от Минстерството на културата. Целта бе да се съберат дарения за "българската църква" в румънския град, свързан с хъшовете и Възраждането ни от края на 19-я век.

Църквата в манастира "Дервент", където е и гробът на румънския археолог Петре Дякону, който имал българснки произход и е голям познавач на историята на Дунавските земи

Лековитият камък в манастира "Дервент"

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари