20 българи ще опознаят туристически забележителности в Кълъраш, а 20 румънци - нашите

20 българи ще опознаят туристически забележителности в Кълъраш, а 20 румънци - нашите

Регион: България Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 2603
20 българи ще опознаят туристически забележителности в Кълъраш, а 20 румънци - нашите

В обозримото бъдеще 20 силистренци, представители на малък туристически бизнес, НПО и медии ще обиколят за 2-3 дни най-интересните забелижителности в района на Кълъраш, а две десетки румънци от отсрещния град, представители на подобни структури, ще бъдат в зоната на Силистра, за да посетят "нашата гордост". Това стана ясно в проведения първи семинар по проекта "Един трансграничен регион ("Дунав Изток") - една европейска дестинация", домакин на който бяха Туристическият информационен център и комплекс "Данубе" в Силистра. "По време на тридневната среща бе представен "Анализ на туристическия потенциал на региона и оценката на туристическите ресурси", както и "Проучване и картиране на туристическите обекти и ресурси"", заяви ръководителката на проекта инж. Диана Бебенова от името на Сдружението "Асоциация за регионални граждански инициативи". Данните от тях ще влязат в бъдещ уебсайт. Направен е и "Кратък преглед на алтернативния туризъм в Дунавския регион в частта му "България - Румъния", благодарение на основния лектор доц. Красен Русев от Европейския институт по културен туризъм "Еврика". Представени са и положителни европейски практики в това отношение.

От поднесената информация станаха ясно няколко неща. Например, че два са основните модели за туризъм (масов, известен още като индустриален; и алтернативен, т.е. "всеки друг" - културен, аграрен, вело, круизен и т. н.; и още - американски и европейски, но вече - и смесен). Говори се също за 4 вида туризъм: културен, здравно-лечебен, екотуризъм (от началото на 80-те години, носещ у нас едва 0,0001% от приходите) и най-бързо развиващият се - специализирания туризъм (хоби, интереси, занимания). Следващият семинар по проекта е отново в Силистра и е на 31 март - 2 април.

Доц Красен Русев: "Туристите не обичат статистиката, те харесват "приказките", за да се забавляват"

• Доц. Красен Русев е от Добрич и преди години е бил директор в КК "Албена". Завършил е германистика и скандинавистика. В момента разработва проект за туристическа дестинация "Истър - Понтика", обхващаща градовете Силистра, Добрич, Кълъраш, Констанца, Русе и Гюргево.

"Игра и веселба" влизат в основата на най-съвременните разбирания за развитие на туризма, твърди доц. Красен Русев от Добрич, който бе лектор на завършилия семинар по проекта "Един трансграничен регион ("Дунав Изток") - една европейска дестинация", проведен в Силистра. Преди години г-н Русев стана известен с твърдението, че "добруджанка най-вероятно е била една от най-известните героини на световния разказвач на приказки Ханс Кристиян Андерсен", Става дума за "Малката русалка", чийто паметник е в Копенхаген. По неговите проучвания, авторът е бил в България, когато пише приказката.

"Туристите не обичат статистиката, те харесват "приказките", за да се забавляват", е изречението - послание, което доцентът отправи към участниците в семинара. Кълъраш е място, където в древността са били сменяни конете на път за Константинопол, а Силистра - патриаршески ценътр и важен град в българската държава. Следователно върху тези неща трябва да се гради визията на региона. Разказът за тях трябва да е "интелигентен, забавен и пикантен". Един тематичен парк, какъвто имат намерение да направят в Кълъраш, би бил полезен в това отношение. За да се подчертае, че всъщност Дуросторум е бил "огромна крепост-град с други 12 града наоколо", сред които и врата №1 като Алфатар; Попина пък е била негов "обоз" и т.н.

"Днешният турист иска да бъде екшън-герой, той желае да присъства на "маймунски банкет" и да плува редом с делфините; мечтае да седне на една маса с Дракула и да си казва наздраве с него, за да разказва като жив участник, преживял емоция и авантюра", убеден е преподавателят по туризъм. Преди десетилетия за туриста било интересно да подиша атмосферата на някое историческо място (да речем до преди около 50 години), след време меракът бил да се снима с останките или възстановките на миналото, а в 21-я в. вече е неустоимо желанието му да се изпитва в екстремни ситуации. Затова туроператорите предлагат нощувки в юрта на северния полюс, спане в хамак досами океана, нощувка под водопад или в пещера, пътуване в подводница, хранене на акули под водата и пр.

Световният туризъм се задъхва от построени хотели, разполагащи с легла, които са 3 пъти повече от предполагаемите туристи. Затова "усмивката - професионалната е до четвъртия зъб - дава каратите на курортното място", а пример за креативност е гръцкият гид, за когото не е важно къде точно е родното място на Омир, щом в 7 града в древна Елада твърдят, че той е проревал за пръв път във всеки от тях.

"Бъдещето на туризма в Румъния и в България е по европейския модел, т.е. на основата на традициите, ритуалите, древната култура, легендите и арте-фактите", твърди г-н Русев. Ние се нуждаем обаче от стратегия за устойчиво развитие на туристическия продукт, който да се отнася за взаимодейаствие мужду общината, НПО и бизнеса; от 20-30-година концепция и от тактика към нея, вкл. как всичко да се случва на базата на "публично-частното партньорство", каквито Правила има приети в Силистра.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right