Като човек от ръждив нож прободен...във влак от мъка почернен - жив подвижен пъкъл

Като човек от ръждив нож прободен...във влак от мъка почернен - жив подвижен пъкъл

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1556
Като човек от ръждив нож прободен...във влак от мъка почернен - жив подвижен пъкъл

"Когато спасиш един човек, ти спасяваш цял народ", се казва в "Талмуда", основния източник за законодателство, обичаи и морални ценности на юдаизма, припомниха учениците от 11-а клас на СОУ "Никола Вапцаров" в Силистра (кл. р-л Димитър Маринов, преподавател по физическо възпитание) по време на своя необикновен "Урок по достойнство" на тема: "Холокост - да помним заради бъдещето". Той бе подготвен като открит урок по история на преподавателката Мара Костова. Специални гости бяха Доростолският владика Амвросий, Цветана Цанова - регионален секретар на НДФ "13 века България" и Аврам Леви - председател на местната структура на Организацията на евреите в България "Шалом", координираща всички еврейски общности в България. В програмата участваха група за песни с ръководител Тодор Скорчелиев, както и популярният вече млад изпълнител Йордан Марков, накогото предстоят участия международни певчески конкурси "Златен микрофон" в Костанай (Казахстан) и "Вълшебен микрофон" в челябинския град Сатка (Русия).

Негово Високо Преосвещенство благослови участниците в отворения урок, раздавайки на всеки малка иконка на Св. Богородица, осветена "на гроба господен"в Йерусалим. Цветана Цанова награди с книги авторките на трите най-добри есета - Елена Боева, Росица Иванова и Ирина Иванова, участвали в обявения специален литературен конкурс.

"Българският народен исторически е поставен на кръстопът и се състои от наследници на славяни, прабългари, траки, гърци, кумани, остготи и др. народности, поради което никога не е изпадал в шовинизъм, т.е. да мрази различните от него", заяви Доростолският владика в словото си пред учениците и техните учители. Според него, "човек е сътворен да има всички онези качества, които притежава Бог и най-голямото от тях е любовта, каквато е проявена и към българите от еврейски произход през 1941 г., когато 50 000 от тях са спасени от концлагерите". Тогавашният пловдивски митрополит Кирил, впоследствие патриарх на Българската православна църква, става инициатор на защитата на евреите, пишейки писмо до Народното събрание (с председател Димитър Пешев) и до Борис III, последния действащ български цар. Акцията е безпрецедентна, но успешна. За разлика от съседна Румъния, където 400 000 евреи са пратени на гибел. Понастоящем имената на депутата Пешев и митрополита Кирил, обявени за "праведници", са записани на мемориала в Йерусалим.

"На два пъти съдбата на Силистра е свързана с еврейството, а вторият път тя работи в тяхна полза", заяви Аврам Леви, дългогодишен журналист, а сега лидер на тукашната местна еврейска общност, от която са останали 5-6 души. А преди 70 години е наброявала примерно над 500 души от 80-85 семейства. Той припомни, че през 1828 година младият тогава равин Елиезер Папо спасява града от чума, по време на поредната руско-турска война, като прави карантинен пояс между болните и жителите на Силистра, и сам умира от болестта година по-късно на 38-годишна възраст. Днес за това свидетелства паметникът му до "Блока на специалистта", където има и "микве", т.е. религиозна сграда, ползвана от хиляди еврееи от цял свят. Те идват три дни преди еврейската нова година, за да направят поклонение и да измолят успех от един от 12-те най-уважавани равини в юдейската религия. През 1941 г. съдбата е в полза на евреите от Силистра, спасени от смъртта, благодарение на гореописаните обстоятелства. Достоен повод да се споменат навръх 10 март, в Деня на жертвите от холокоста (б.а.-думата произлиза от гръцкото "напълно" и "изгаряне") и на пострадалите от престъпленията срещу човечеството.

    

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right