Нова социална услуга стартира в община Алфатар

Нова социална услуга стартира в община Алфатар

Регион: Алфатар Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 2378
Нова социална услуга стартира в община Алфатар

На 28 юни в град Алфатар бе проведено откриване с тържествен ритуал на нови две социални заведения в най-малката в областта община - Центрове за настаняване на пълнолетни лица от семеен тип с психични разстройства - №2 и №3. Сред гостите по покана на общинския кмет Янка Господинова бяха Минчо Йорданов - зам.-областен управител на област Силистра, който приветства домакините и гостите от името на държавната власт; представители на организацията - донор на проекта, на Инспектората на Министерството на труда и социалната политика, на Асоциацията на българските градове и регионите, на която Господинова е зам.-шеф, дирекция "Социално подпомагане" - Силистра, както и от други институции.

Двата Центъра с услуги от т.нар. резидентен тип, т.е. с места за настаняване (обитаване) в община Алфатар се намират в частта на града, известна като кв. Попово. Единият от тях е в изцяло ремонтираната сграда на някогашното училище, а другият е в изграден по проекта дом в съседен терен. Проектът е на община Алфатар и е към Проект "Красива България" със съфинансиране по решение на Общински съвет Алфатар, чиито представители заедно със своя председател Елис Талят също участваха в откриването.

До този момент общата стойност на новата инвестиция в социалното дело е в размер на около 1 млн. лева. Капацитетът на двата центъра за потребители с психични проблеми е 28, от които 20 са вече заети като места. Повечето от обитателите на домовете са от някогашния Дом за пълнолетни лица с психични разстройства в с. Говежда от Северозападна България, а други петима са от област Силистра. Обслужва ги екип от 15-16 души, начело с Янка Ваникова, директор на двата центъра.

В най-малкия град на областта има и други 4 със съдържание - тип Центрове за настаняване: 2 ЦНСТ, Дом за стари хора и Център за настаняване на пълнолетни лица от семеен тип с психични разстройства №1. Според някои от гостите на тържеството от институции извън областта, малко са общините в България, които са ентусиазирани и реализират проекти с подобни услуги. Наетият персонал е обучен и всеки от състава му притежава сертификат за всички видове социални услуги.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари