Д-р Георги Костов: „Това да си добър, да обичаш хората, и да искаш да им помогнеш“

Д-р Георги Костов: „Това да си добър, да обичаш хората, и да искаш да им помогнеш“

Регион: Силистра Категория: Интервюта Публикувано: Прегледи: 3899
Д-р Георги Костов: „Това да си добър, да обичаш хората, и да искаш да им помогнеш“

Д-р Георги КОСТОВ: "Добротата носи щастие! Това да си добър, да обичаш хората, и да искаш да им помогнеш. Това би трябвало да бъде съвсем нормално!"

"На този ден настроението е винаги празнично и няма как да бъде друго. Традиция, не може да нямаме празнично настроение, може би има лек оттенък - ковиден. Ковидът се отрази на работата ни. При първата вълна нямахме почти никакъв допир до ковид-болните, сега имаме родилки с ковид, бременни с ковид. Вирусът започна да поразява повсевместно. Това каза специалистът акушер-гинекологът д-р Георги Костов по повод 21 януари - Денят на родилната помощ.

"Новородените намаляват. За интелигентните жени изборът е еднакъв. Ако искат да се реализират, възрастта за раждане на първо дете първото дете е 30 до 35 години, другата част 24-25 години. Висока е частта на раждащите между 14-16 години - деца си раждат деца. Няма да има никаква промяна. Преди 30 години не беше така, както сега. Образованието беше на първо място", подчерта д-р Костов.

"Ин витрото е методика, която е утвърдена навсякъде. Проблемите от страна на мъжкия фактор, като че ли се засилва. Има много добри специалисти в България", каза д-р Костов. По думите на специалистът интелигентните хора на профилактични прегледи веднъж в годината. За да се върне студентът по медицина в Силистра трябва да му се предложи нещо. "Голяма част от лекарите на моята възраст получиха апартаменти, в които живееха и след време ги закупиха. Получиха възможност да специализират, това което искат и на всеки две години се обновяваше колективът с нови лекари. Лекарите са факторът, за който трябва да се обърне много голямо внимание. В момента има действащ един инфекционист, двама пулмолога, за този град са малко", обясни д-р Костов.

Според специалистът абортите не се увеличават, има и спонтанни аборти, за които не говорим. Стресът е основен фактор. Сега обстоятелствата се подобриха. Младите имат възможност да живеят самостоятелно, защото свекървите бяха много важен фактор.

"Дали си инженер, кмет, политик, ел.техник, това да си добър, да обичаш хората, и да искаш да им помогнеш. Това би трябвало да бъде съвсем нормално. Не виждам подобрение обаче", подчерта д-р Костов.

"Понякога децата са решаващ фактор. Децата са началото на компромиса. Човек по-трудно прави компромиси, когато няма деца. Шест месеца се чака, когато не се получава бебе, след това трябва да се обърнат към лекар, посъветва специалистът.

"Децата за осиновяване намаляха, но двойките се увеличават и някъде категорично не се получава. Семейства, които са имали осиновени деца, тези деца растат много обичани, даже съм склонен да мисля, че тези деца са по-обичани от другите", каза д-р Костов.

"Професията мен ме избра, не аз нея", сподели д-р Костов и се обърна към родителите с думите да са по-отговорни към децата си, да ги обичат. "Обичайте ги, докато са до вас, когато не са пораснали".

На въпрос дали има формула за семейно щастие, д-р Костов каза, че още никой не я е измислил: "Аз смятам, че компромисът е формулата. Винаги има конфликти. Времето изглажда бръчките. Идва време, в което кариерата я оставаш, но пък и човек, трябва да срещне някого. Ти можеш да искаш да се развиваш, но трябва да искаш да срещнеш някого. Ако срещнеш подходящия човек, и станат нещата, зарязваш и кариера и всичко. Тръгнат ли пеперудите да те бият по корема, няма начин да не се получат нещата. Навремето, ако искаш да си осиновиш дете, нещата ставаха трудно, защото двойката не си говореше. Разберат ли, че двамата искат, моментално нещата тръгваха ", каза в заключение д-р Георги Костов.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари