Паметна плоча на един родолюбив българин бе открита в Тутракан

Паметна плоча на един родолюбив българин бе открита в Тутракан

Регион: Тутракан Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 322
Паметна плоча на един родолюбив българин бе открита в Тутракан

Паметна плоча на един родолюбив българин, деец на освободителното добруджанско движение - ставрофорен свещеноиконом Димитър Константинов Петканов бе открита в Тутракан. Тя е поставена на стената на православния храм "Св. Николай" в крайдунавския град. Панихида в негова памет отслужи отец Илия Тонков.

На събитието присъстваха неговите дъщери - Вяра и Веселина.

Димитър Петканов е роден през 1910 г. в тутраканското село Антимово и е най-малкото от седемте деца в семейството на народния учител Константин Симеонов Петка нов - тракийски българин от с. Каваклия, Лозенградско.

След завършване на Софийската духовна семинария продължава образованието си в Богословския факултет на Софийския университет.

"Още като студент увлича и други младежи в идеята за свободна Добруджа с активното си участие с патриотична насоченост на дописките си до тогавашните издания - разказва дъщеря му Вяра. - Родствениците му - писателят Константин Николов Петканов, и войводата от Илинденско-Преображенското въстание - Яни Попов, с мъдрите си съвети оказват силно влияние върху баща ми."

Със съмишленици от дружествата "Юнак" и "Добруджа" Димитър Петканов оглавява протестите против Ньойския договор в столицата с обръщението: "Не унивайте, братя добруджанци, изправете гордо главите си и със силен глас се провикнете: "Долу Ньой!"

image

В периода от 21.01.1941 г. до 13.09.1944 г. е кмет на община Царев дол, Тутраканска околия.

"Превратностите на времето не намаляват, нито унищожават силния му характер и борчески дух, спомня си още Вяра Петканова. - В това отношение, познанството му и сърдечната братска дружба с известния столичен юрист, който е интерниран от народната власт в Тутракан - Аспарух Айдемирски, е показателно и достойно да влезе в историята на Добруджа, тъй като и двамата и нашият дядо изпращат ценна информация за румънските действия на тогавашното командване".

На 29 март 1952 г. Димитър Петканов приема духовен сан - ръкоположен е за свещеник и 7 години служи в с. Кардам, Поповско. Този атеистичен период за духовника е свързан с големи изпитания - постоянно следене и атакуване да свали расото, за да могат децата му да продължат образованието си. Искрата на вярата обаче никога не угасва в душата му, постоянно действаща е и устоява в своята правота с достойно служение.

На 15 септември 19160 г. е в Тутракан като архиерейски наместник, където през следващите години получава духовните степени "протойерей" и "свещеноиконом", а през 1966 г. Митрополит Софроний го въвежда в последното отличие като йерей давайки му нагръден кръст на "ставрофорен свещеноиконом".

На 23 декември 1970 г., на 60-годишна възраст, се преселва в небесните селения.

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right