Областен кризисен щаб по въпроса за коронавируса заседава в Областна администрация Силистра

Областен кризисен щаб по въпроса за коронавируса заседава в Областна администрация Силистра

Регион: Силистра Категория: Общински съвет Публикувано: Прегледи: 774
Областен кризисен щаб по въпроса за коронавируса заседава в Областна администрация Силистра

В заседателната зала на Областна администрация бе проведено заседание на Областен кризисен щаб по въпроса за коронавируса, свикано и водено от областния управител Ели Тодорова. То премина с участието на заместник-областния управител Минчо Йорданов и на д-р Теодора Начева - директор на РЗИ Силистра.

Заедно с отговорни ръководители на други регионални институции представителите на държавната власт са провели в навечерието на заседанието предварителни консултативни срещи за очертаване на основните проблеми по темата: обща картина на заболяването, изпълнение и контрол на заповедта на МЗ, работа по изграждане на ковид-зона в ДКЦ Силистра, дейност на трите болничн заведения и резултати от ваксинационния процес.

Г-жа Тодорова обърна внимание на някои от проблемите и изисква от участниците в заседанието на щаба да бъдат коментирани със съответни предложения за тяхното разрешаване. По определени въпроси предстоят нови срещи с лица и органи, от които зависи подобряване на процеса да доболнична помощ, както и на работата в областната болница, предвид недостига на медицински сестри. На призива на ръководството на МБАЛ Силистра не се e отзовала нито една от работещите в други звена, като се смята, че възможности има за командироване от общините, но със съгласие на съответните медицински лица.

Относно ситуацията: според данните на РЗИ от последния 14-дневен период (11-24.10.2021 г.), в област Силистра с обобщение за времето от м. март м.г. насам - регистрирани са общо 7 916 случая на Ковид-19. В момента е достигната заболеваемост от 500 на 100 хил. население, което показва, че продължава възходящата тенденция от края на м. август в т.нар. червената зона. Регистрираните за периода случаи са 534, преобладаващо в общините Силистра, Тутракан, Дулово и Главиница. В общините заболеваемостта варира от 180 на 100 000 в община Алфатар до над 500 на 100 000 в общините Силистра, Тутракан и Главиница.

На този етап активните случаи са 620 (128 хоспитализирани и 492 на домашно лечение), а под домашна карантина са 713 лица. За периода са регистрирани с коронавирус 23 деца в ученическа възраст и 1 дете от ДГ, 5 лица от педагогическия персонал и 7 от помощния. На домашна карантина са поставени 263 ученика от 10 училища в общините Силистра, Дулово, Тутракан и Главиница. От началото на епидемията - м. март 2020 г., общия брой починали в областта е 522 (144 души м.г. и 378 - до този момент т.г. (от тях 132-ма в 4-ата вълна).

В момента има разкрити общо 113 легла за пациенти с Ковид-19: 73 в МБАЛ Силистра, в т.ч. 9 интензивни, вкл. 4 за деца; 20 в МБАЛ Дулово и 20 в МБАЛ Тутракан. През последните дни се реализира повишена заетост на леглата, достигаща до 100-110 заети легла/дневно, което предпостави необходимост със заповед от 25.10.2021 г. на директора на РЗИ Силистра леглата за пациенти да бъдат увеличени на 140.

От 21 октомври 2021 г. е осигурена възможност за изследване в сертифицирани лаборатории с безплатни Аг тестове, предоставени от РЗИ, като лицата заплащат за пробовземането и извършването на пробата. Целта е да се осигури възможност за легитимни изследвания, след които лицата с отрицателен резултат ще получават цифров сертификат, а положителните лица ще получат своевременно предписания за домашна изолация.

До 24.10.2021 г. в област Силистра са извършени общо 32 287 дози ваксина, като със завършена ваксинална схема са 16 912 лица, което е 18,8% от подлежащото на ваксинация население. През последните дни се наблюдава ръст в броя на ваксинираните лица с първа доза ваксина - за 5 дни са имунизирани 776 нови души. Общият брой ваксинирани деца е 244, като от 12 до 18 години са 176, а други 68 са на 19 г.

За последните две седмици са отчетени 801 проверки от ОДМВР, РЗИ, ОДБХ и общински администрации по места, но наказателна дейност не е реализирана. РУО на МОН Силистра ще има ангажимент да осъществи евентуалната необходимост от промяна на формата на обучение по общини, което става по предложения от съответните места, а утвърждаването е със заповед на образователния министър, важаща до нормализиране на обстановката.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари