Панагюрци въстанали с карловско знаме, знамето на Райна Княгиня изгаря "арестувано" с конака в Хасково

Панагюрци въстанали с карловско знаме, знамето на Райна Княгиня изгаря "арестувано" с конака в Хасково

Регион: България Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 662
Панагюрци въстанали с карловско знаме, знамето на Райна Княгиня изгаря "арестувано" с конака в Хасково

На 20 април 1876 г. Априлското въстание в Панагюрище започва под знаме, пратено от Карлово, защото пряпорецът на местните войводи още не бил готов. Независимо от това най-известно остава знамето на Райна Попгеоргиева, бъдещата Райна Княгиня, майка на петима сина и една от първите български акушерки, обучени в Русия. На него пишело с извезани букви "Свобода или смърт".

image

Знамето обаче било арестувано от турците след края на десетдневната република, обявена в подбалканския град, и пратено в Хасково. Там то изгоряло заедно с конака и с книжата в него, пазещи тайните за данъците на раята. Пазеното в музея на Райна Княгиня знаме със същия вид и надпис е "реплика" от 1901 г., когато Райна отново го шие и се снима пред него с пистолет в ръка. Повод за него е 25-та година от Априлското въстание, за което само в Панагюрище е имало поръчани 4 000 дрехи за въстаниците и торби за тях. От поръчката местните изпълнили половината. Днес за въстанието и неговите герои разказват музея в града, както и две къщи на видни възрожденци-съименнци: бащата на 7 деца Иван Тутев и на търговеца Иван Леков. Говори се, че Левски е спал точно в една от тях. И днес панагюрци са горди с факта, че в годините на робството в града кадъни не са живели, защото местните първенци си извоювали това право от властта. И пак те осигурили задължението на турците при посещение в града да слагат пътечки на краката на конете си, за да не чаткат по калдъръма и така да смущават населението.

image

И още: в Панагюрище не спазили забраната да градят високи църкви. И не само това: православният храм "Св. Георги" дори е с две камбанарии. В днешно време в иначе смаляващия се като население град скоро ще има честа да си върне т. нар. Панагюрско златно съкровище, за което в момента се строи специален трезор за съхранението му. В момента копие, два пъти по-голямо по размери от оригинала, дарение от "Асарел-Медет", разказва за 6-те златни съда, чиято цена е 230 млн. евро. Някога цената му стигала да бъдат издържани в рамките на една година цели 500 войника.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky