Щик и часовник на войник от Първата световна война дариха софийски военнослужещи на Историческия музей в Тутракан

Щик и часовник на войник от Първата световна война дариха софийски военнослужещи на Историческия музей в Тутракан

Регион: Тутракан Категория: История Публикувано: Прегледи: 954
Щик и часовник на войник от Първата световна война дариха софийски военнослужещи на Историческия музей в Тутракан

Двете реликви ще намерят място в новата музейна сбирка, която е дейност от реализацията на проект на музея и ще се намира в Мемориален комплекс "Военна гробница - 1916 г."

Дарението - щик и часовник, е от двама братя-военнослужещи - Валери Савов и Илиян Савов от София. Валери Савов, който работи в Министерството на отбраната, връчи дарението на директора на музея Петър Бойчев.

Часовникът е бил притежание на войник от 19 пехотен Шуменски полк, който е участвал в битката за Тутракан през 1916 г. и са изписани инициалите - Ц. и К. Щикът е за пушка "Мосинг", която е била на въоръжение в Българската армия през Първата световна война.

image
image

От Валери Савов научаваме, че брат му е открил тези ценни предмети на място за разпродажба на стари вещи в София и ги е откупил. Той е категоричен, че тяхното място е тук - в Тутракан, в музея, затова и са направили това дарение. Силно впечатлен е при първото си посещение в Тутракан преди няколко години, бил е изненадан от всичко, което е събрано в музея, от поддържането на най-голямото военно гробище в България, за да се знае за битката през 1916 г. Той призовава всички да даряват на музеите, а не да държат и забравят по домовете такива ценности, защото в музея експонатите се пазят и тяхната история остава за следващите поколения българи.

Директорът Петър Бойчев е двигателят на музейното дело в Тутракан, той е доволен от новото дарение.

"Получихме много скъпи реликви от военни приятели от София, които са идвали много пъти в Тутракан - каза Петър Бойчев. - Те са впечатлени от Тутраканската епопея и от това, което правим, за да увековечаваме паметта на загиналите на Добруджанския фронт в Първата световна война. Подариха ни две много скъпи реликви. Едната е швейцарски сребърен часовник, подарен на войник от 19-и пехотен шуменски полк, участвал в атаката на Тутраканската крепост. Часовникът е с паметен надпис отзад, че е подарен за отлична служба. За мен това е изключително ценно и то ще влезе във витрината на новата експозиция, която готвим, на Мемориалния комплекс. Другата реликва е един щик за пушка "Мосинг", който е запазен в идеално качество. И просто съм много горд, че те подариха такива ценни неща на нашия музей. Благодаря им!"

Музейната сбирка за Тутраканската епопея ще бъде допълнена и с други експонати от Първата световна война, категоричен е Валери Савов и обеща нови реликви за този музей.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари