Работим за възстановяване на помпената станция край Малък Преславец, за мост и хидроенергетика при Силистра

Работим за възстановяване на помпената станция край Малък Преславец, за мост и хидроенергетика при Силистра

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 814
Работим за възстановяване на помпената станция край Малък Преславец, за мост и хидроенергетика при Силистра

Три структуро-определящи за икономиката на област Силистра обекта влизат в намеренията на управляващите за обозримото бъдеще, обяви д-р Владимир Янков в годишния си отчет пред журналисти. Това са "старите инфраструктури" на река Дунав, отлежаващи близо 50 годишни - Помпена станция край Малък Преславец и Хидро-енергиен комплекс край Силистра, както и новата идея за мост при Силистра - Кълъраш. Междуведомствена комисия на национално ниво ще каже до 2-3 месеца принципната позиция на държавата за напоителната система, започваща в Главинишко и разчетeна да стига до град Генерал Тошево, за да напоява около 1 - 1,5 млн. дка добруджански чернозем. Тя обхваща 6 микроязовира. Ще се търси "връзка" и с Дунавската стратегия, приета от ЕС.

Още по-сложен е въпросът с хидроенергетиката в акваторията на Силистра. Въпросът ще бъде разглежда до края на м. юни т.г., вкл. и на форум в Будапеща. Предварително е ясно, че съоръжението е скъпо, в рамките на 4-6 млрда евро, както и, че е обвързано със създаване на 150 км. кейови стени по поречието на река Дунав, както и на шлюзове за повдигане на нивото на река Дунав. Крайното решение е на ЕК, т.е. на правителството на ЕС.

В ход е подготовката за мост (Дунав мост 3) при Силистра - Кълъраш. До края на тази седмица влиза в действие малката обществена поръчка за изработка на тръжните документи за бъдещия търг за предпроектонот му проучване. Мостът е важна инфраструктура по паневропейския коридор №9 за връзка от Норвегия до Арабския полуостров.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари