Румънският оператор и кандидатът за български оператор на Фериботен терминал Силистра: До края на годината съкращаваме времето за превоз и в двете посоки

Румънският оператор и кандидатът за български оператор на Фериботен терминал Силистра: До края на годината съкращаваме времето за превоз и в двете посоки

Регион: Силистра Категория: Бизнес Публикувано: Прегледи: 4939
Румънският оператор и кандидатът за български оператор на Фериботен терминал Силистра: До края на годината съкращаваме времето за превоз и в двете посоки

© ГЕОРГИ МАРКОВ

Мариус Барбу и Владимир Рашков

На 10 юни т.г. в Силистра бе проведена пресконференция на тема "Резултати от дейността на Фериботен терминал Силистра (България) и намерения за подобряване на трафика за преминаване чрез него до пристан "Кичу" (Кълъраш, Румъния)". В нея участваха Мариус Рене Барбу - управител на компанията "Косло Зинка" ООД от град Кълъраш, Република Румъния, специализирана за транспорт на стоки и пътници и Владимир Рашков от името на новорегистрираното дружество "Спика фери" ООД, град Силистра, Република България, кандидат в конкурса за превозвач от българска страна на Фериботен терминал Силистра.

image

На пресконференцията присъстваха - кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, както и представители на различни държавни институции - МВР, Гранична полиция, митническите и пристанищните служби и други.

До този момент румънците са инвестирали в работата си допълнително 200 000 евро, а българските им колеги, за да се подготвят като превозвач, са вложили 1 млн. евро.

image

Барбу и Рашков отговориха на въпроси на журналистите, както и на присъстващите представители на силистренски транспортни фирми, ползващи услугите на терминала, които на този етап не са доволни от неговата работа, тъй като засега придвижването в двете посоки става бавно.

Г-н Рашков обяви пред присъстващите, че след като бъде българската фирма утвърдена за оператор, ще бъде направено всичко възможно до края на годината скоростта на пътуване да стане, както следва: 14 км/час нагоре по течението и 20 км/час по течението, със времетраене на един курс съответно от 40 и от 20 минути. Българското дружество вече участва в експлоатацията на терминала от 18 май т.г., извършвайки услуги по транспорт на пътници и товари към "Косло Зинка" ООД.

От своя страна румънският оператор отчете, че за трите месеца, откакто е възстановена работата на Фериботен терминал Силистра, обемът на превозени коли с 22% повече от предварителния план - според посочените данни става дума за 100 автомобила на ден - общо в двете посоки, вместо поет ангажимент от 80 - също в двете посоки. Увеличено е и работното време - от 6 до 23 часа. Планирани са още подобрения на условията за превоз на товари и автомобили, при наличие на гаранция, че работата на терминала ще продължи и занапред.

Румънската компания е създадена през 1992 г. в град Кълъраш за осъществяване на речен транспорт на стоки и пътници. От 2000 г. насам разполага с плавателни съдове с различни платформи за транспорт на товари. През 2014 г. дружеството печели обществена поръчка за концесия на фериботна линия "Кичу - Айдемир". Българската фирма е със седалище и адрес на регистрация в град Силистра. Дейността на фирмата при нейната регистрация е превоз на пътници и товари по международни договори. Управител на дружеството е Красимир Рашков, който е с професионална компетентност от 2005 г. и има повече от 30-годишен опит в речния транспорт.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари