с. Босна, община Ситово

с. Босна, община Ситово

с. Босна, община Ситово

География

Село Босна се намира на 8 км от общинския център Ситово и на 35 км от областния център Силистра.

История

Основатели на селото се смятат Бошнаковият род, изселили се преди два века от Босна и Херцеговина. И от там произлиза името му.

През 1947 година комунистическият режим създава при селото концентрационен лагер за жени, който е закрит няколко години по-късно.

Религии

Джамията е построена през 1862 година.

Културни и природни забележителности

Голямата Чешма е построена през 1854-1856 година с послание, написано на османски език с арабски букви, издълбани на камъка над голямата чучура, гласящо: "Построена е да дарява щастие на бащи и синове, да излива доброто на слънцето и небето върху жителите на Босна, да бъде благославян техният род, тъй както е славно името на Пророка Мохамед" - Юмер уста.

Редовни събития

Тук на 22 май 1989 година е проведен мирен митинг срещу т.н. Възродителен процес. По този повод е издигнат паметник-чешма на площада пред кметството, където е проведено събитието. Надписът на мемориалната плоча, поставена на предната страна на паметника гласи: "Тук на 22 май 1989 г. се проведе митинг срещу "Възродителния процес" да няма повече подобен повод! Вечно братство между етносите в България!"

Други

От тук към Юга започва най-голямата гора (158 000 дка) в Североизточна България "Зли дол" и съответно и Лудогорието, а към Севера Край Дунавска Добруджа.

След 9 септември 1944 година край селото е изграден един от първите комунистически лагери за принудителен труд за жени. По лагерите са изпращани предимно бивши полицаи, царски офицери, белогвардейци, легионери и ратници, иванмихайловисти, бивши лидери на буржоазни партии, бивши министри, анархисти, николапетковисти и лулчевисти, заловените при опит за бягство от България, участници в нелегални групи и конспирации, разпространители на слухове и вицове.

Обществени институции

НЧ "Стефан Караджа - 1945"

В читалището функционират танцов състав за модерни танци и състав за българси и турски фолклорни песни.