с. Калипетрово, общ. Силистра

с. Калипетрово, общ. Силистра

с. Калипетрово, общ. Силистра

География

Намира се в община Силистра, област Силистра, на около 2 км южно от самия град. През 70-те и 80-те е квартал на Силистра, но в момента е самостоятелно населено място. С население от 4554 души това е шестото по големина село в България. Името му идва от "Кали Петър", което в превод означава "Хубав Петър". В миналото се е казвало село Станчево. Селото има редовна автобусна връзка с областния град. На територията на селото и около него има редица предприятия и фирми, пряко свързани с развитието, както на Калипетрово, така и на областния център.

Религии

Село Калипетрово е с православна традиция. В центъра на селото има голям православен храм носещ името на Св. Димитър. От около 1980 г. в селото има и малобройна общност изповядваща исляма.

Културни и природни забележителности

Калипетрово има собствен празник, наречен Сбор, който по стара традиция се празнува с църковния празник на Св. Дух.

Близо до селото се намира местността "Орехова гора", чудесно място за почивка и семейни излети. В близост до местността има няколко хижи с малки ресторантчета.

До Калипетрово, в посока Силистра, се намира местността "Меджиди табия" където има стара турска крепост, превърната в музей. Крепостта е била арена на няколко руско-турски битки през 19 век. В една от тях е участвал Лев Толстой. От тази местност се разкрива панорамен изглед към голяма част от гр.Силистра, река Дунав, румънския град Кълараш и равна Румъния докъдето ти стига погледа.