Цветница - един от най-обичаните и чакани пролетни празници

Цветница - един от най-обичаните и чакани пролетни празници

Регион: България Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 1781
Цветница - един от най-обичаните и чакани пролетни празници

© Сайтът на Св. Синод

За православния свят днес един от най-обичаните и чакани пролетни празници - Цветница.

Той се отбелязва веднага след Лазаровден, в последната неделя преди Великден. Църквата нарича празника Вход Господен, тъй като той припомня тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим на гърба на ослица преди еврейския празник Пасха.

Според евангелския разказ хората в града го посрещнали така, както в древни времена се посрещали царете победители. Те махали със зелени клонки, застилали пътя му с дрехите си и го приветствали с възгласа "Осанна", вярвайки, че това е новият еврейски цар, който ще ги спаси от властта на римляните. "Иисус им отговори и рече: дошъл е часът да се прослави Син Човеческий. Истина, истина ви казвам: ако житното зърно, паднало в земята, не умре, остава си само; ако ли умре, принася много плод. Който обича душата си, ще я изгуби; а който мрази душата си на тоя свят, ще я запази за вечен живот. Който Ми служи, нека Ме последва; и дето съм Аз, там ще бъде и Моят служител. И който служи на Мене, него ще почете Моят Отец (Евангелие на Йоан, 12: 23 - 26)

Дни по-късно Исус е предаден на римляните, за да бъде разпнат на кръст като разбойник, а възгласите вече са "Разпни го".

Празникът е известен също с имената Връбница, Цветна неделя или Палмова неделя, а традицията е след празничното богослужение рано сутринта свещениците да раздават осветени цветя и върбови клонки, с които благославят богомолците. Макар да е период на пости, църквата разрешава в този ден на трапезата да се сложи риба.

И тази година денят ще бъде отбелязан по необичаен начин заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса:

- Свещениците ще раздават осветени върбови клонки, но само извън храмовете

- На празничното богослужение миряните трябва да спазват дистанцията от 1.5 м. помежду си и да носят маски. Свещениците също трябва да са с маски, освен по време на служение.

- Препоръчва се да не се докосват и целуват икони

- Властите призоваха Светия Синод да намали времетраенето на службите, а миряните - да избягват ходенето в храмовете, особено в най-натоварените часове

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky