Кметът на Главиница обяви акция за създаване на музейна сбирка в общината

Кметът на Главиница обяви акция за създаване на музейна сбирка в общината

Регион: Главиница Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 261
Кметът на Главиница обяви акция за създаване на музейна сбирка в общината

В свое послание, споделено във Фейсбук, кметът на община Главиница Неждет Джевдет обяви акция за създаване в общината на музейна сбирка. В текста му се казва: "Обявяваме дарителска кампания с идеята да създадем музейна сбирка, която да разкаже за историята, традициите, бита и културата на община Главиница. Това може да се реализира със съвместните усилия на всички нас, които милеем за родния си край.

Във връзка с това каня всеки от Вас, който притежава всякакъв вид домашна и дворна покъщнина от интериора и бита на стари български и турски къщи от социалистическото време,а и от преди това; автентични оръдия на труда, снимки, документи, дрехи и предмети от бита, да се включи в инициативата, като ги дари за бъдещия музей. Така ще съхраним жива историята на нашия край и на цялата Община за бъдещите ни поколения.

Експонатите ще бъдат събрани от читалищните секретари по населените места и след това ще бъдат подредени в Общински "Музей на бита", който ще бъде открит в с. Малък Преславец. Предоставянето на експоната ще бъде с приемно-предавателен протокол, като на самия експонат ще бъде изписано името на дарителя и кратко описание за него.

Нека заедно да съживим историята на община Главиница и да си спомним за нашите предци, които с много усилия и любов са съградили родните ни села от материалното до културното и историческото наследство, оставено за поколенията и все още съгранено. Да не забравяме, че народ без памет за миналото няма сигурно бъдеще! ИСКРЕННО ВЯРВАМ ВЪВ ВАШАТА ОТЗИВЧИВОСТ!"

Първата музейна сбирка в Крайдунавска Добруджа е в Силистра и е от 1989 г. - днес наследник е Регионален исторически музей Силистра (към него е Етнографският музей в отделна сграда, както и крепостта "Меджиди табия"; разкопки има от древността и в Дунавския парк в града). В община Тутракан, където има 4 музейни експозиции, вкл. Музей на лодкостроенето и Мемориал гробница 1916 в село Шуменци, Историческият музей в града е от началото на 90-те години на миналия век.

Над 20-годишен е музеят в Дулово, а в района е и аязмото край село Руйно (отделно разкопки от крепости от древността в с. Скала). В Алфатар се намира музеят "Добруджанска къща" (в общината друга природна забележителност е Сухоречието, продължаващо през Кайнарджа към Добрич, както и разкопки на крепост при село Цар Асен).

Подобна автентична добруджанска къща има в село Гарван, община Ситово (заедно с възстановена мелница), където е и единственият в региона т.нар. Музей на комунизма.

Посетителски туристически център с музеен кът, посветен на Руско-турската война от 1774 г. и подписването на мирен договор между руската императрица Екатерина Втора и Османската империя, има в село Кайнарджа. Етнографски кътове има почти във всяко населено място в област Силистра, най-често в читалищата - Сокол, Добротица, Сребърна, Шуменци и мн. други; Духовният център в Калипетрово - също.

Частен етнографски музей експозиция има и в село Проф. Иширково. Свой семеен фонд от стари народни носии поддържа и Калина Михайлова в село Шуменци, които е показвала дори в Брюксел. Заведения за обществено хранене с битов характер има в Силистра - "Стара къща", Калипетрово - механа "Добруджанска къща", в село Ветрен - комплекс "Калимарица", още в м. "Чобан махала" и др.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right