АКТУАЛНО: Последни предизборни приготовления

АКТУАЛНО: Последни предизборни приготовления

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 821
АКТУАЛНО: Последни предизборни приготовления

По информация от ГРАО избирателите в региона са малко над 117 хиляди души в област Силистра, като над 1 800 са членовете на секционните избирателни комисии в Силистренско в 230 секции (в 176 от тях - възможност и за машинно гласуване), съобщи юристката Мариана Чобанова, председател на Районна избирателна комисия за 20-и МИР Силистра.

Финалът е назначаването на лицата за обслужване на т.нар. мобилни секции - 4 ще са подвижните секции в Силистренска община; 2 подвижни секции ще има и в община Тутракан - по една за болницата и за общината. В Дулово ще има в болницата, а в Алфатар - за града и общината. Става въпрос за избирателни комисии, които ще обслужват избиратели под карантина. Извън Covid ситуацията е практика подвижни секции да има в домове за стари хора и други социални заведения.

Според решение на РИК, мобилните комисии се състоят от пет души. В методическите указания този брой е 3, но заради риска, свързан с епидемичната обстановка, е било взето решение за петима души.

На този етап единственото затруднение е с попълването на комисиите в болничните заведения. Обръщението е към партиите според техните квоти да осигурят членове.

За всички, които ще работят в мобилните секции, са осигурени защитни облекла и предпазни средства. Те, както и останалите членове на секционни избирателни комисии, тази година ще получат и 50% отгоре на определеното от държавата възнаграждение.

От 1 800 членове на 230 избирателни комисии само 550 са проявили желание да бъдат ваксинирани. 523 души от тях имат поставена втора доза, съобщи директорът на РЗИ - Силистра д-р Теодора Начева. Останалите 27 са останали само с първа доза, тъй като е имало противопоказание за втора - били са болни или под карантина.

С цел спазване на противоепидемичните мерки в изборната нощ протоколите ще се предават в спортния салон на Средно училище "Никола Й. Вапцаров" в Силистра.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right