ОБНОВЕНА: Екип на БНТ в Силистра с репортаж за COVID-19, с допълнение от БНР

ОБНОВЕНА: Екип на БНТ в Силистра с репортаж за COVID-19, с допълнение от БНР

Регион: Силистра Категория: Анализи, Общество Публикувано: Прегледи: 4221
ОБНОВЕНА: Екип на БНТ в Силистра с репортаж за COVID-19, с допълнение от БНР

Екип от БНТ направи пряко включване от Силистра във връзка със коронавируса. В предаването участваха д-р Теодора Начева - директор на РЗИ, и д-р Енчо Василев - началник на ЦСМП. От анонса на телевизията разбираме: "Област Силистра е на второ място по заболеваемост в България след София и капацитетът на болницата там вече е почти изчерпан.

Освен че не достигат легла, почти няма персонал, който да се грижи за болните. Някои отделения, като това по ендокринология вече е преустроено да приема заразени с коронавирус. Центърът за спешна помощ в областта също изнемогва и работи на предела на възможностите си".

От изявленията на двамата лекари - ръководители на институции, става ясно още, че в сравнение на с предишната "вълна" е удвоен броят на хората, нуждаещи се от помощ от екипите на ЦСМП, като впечатлението, че са и в по-тежко състояние.

В момента 1 600 души са регистрираните в РЗИ с положителен тест - за домашно или болнично лечение. Имало обаче и скрита заболеваемост, тъй като не се регистрират болни с антигенен тест, закупен от аптекарската мрежа. През последните няколко дни през ЦСМП преминават средно около 30 души на денонощие.

Леглата в ковид отделението са запълнени, те са около 80 + 11 за реанимация. Обмисля се разширение на ковид леглата. Приблизително 15 лекари и 20 медицински сестри се грижат за ковид болните, предава още БНТ.

Гражданството бе призовано да потърси тестове в РЗИ, ЦСМП и на други места, където ги има, за да се влезе в системата" за статистика и наблюдение. Изключително висока се оценява заболеваемостта за малка област като Силистра с данни: 880 души на 100 000 души население. По отношение на разпространението - преценката е, че то е предимно дифузно, този път с доста млади хора, включително деца на възраст за детска градина.

Капацитетът на болницата в Силистра е почти изчерпан, съобщава агенция Кросс. Леглата за пациенти с COVID-19 са около 90, 11 от тях са реанимационни. Отделението по ендокринология вече е преустроено да приема заразени с коронавирус, обмисля се и допълнително увеличаване на леглата. За пациентите се грижат около 15 лекари и 20 медицински сестри.

Допълнение от кореспонденция в БНР.

Само два екипа обслужват на смяна три общини - Силистра, Алфатар и Ситово. В процес на строеж е и допълнителен корпус за още 50 легла. 227 са смъртните случаи от началото на пандемията, като само за този месец надхвърлят 20.

Д-р Енчо Василев, директор на Центърът за спешна медицинска помощ в Силистра: "Много по-голям е процентът на тези, които са в по-тежко състояние, като че ли по-млади хора има засегнати. Определено като че ли е разпространено заболяването и в детския контингент". Разкрити са допълнителни легла в отделението по урология. Монтират се и фургони с по четири легла, където да изчакват пациентите, докато се освободи място в болницата.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари