На трети март в Силистра - молебен, тържествен ритуал, шествие и поднасяне на венци и цветя на паметници

На трети март в Силистра - молебен, тържествен ритуал, шествие и поднасяне на венци и цветя на паметници

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 679
На трети март в Силистра - молебен, тържествен ритуал, шествие и поднасяне на венци и цветя на паметници

В Силистра с няколко събития, обединени в отделен момент в програмата "Пред Олтара на Свободата", бе почетен националният празник Трети март - ден на освобождението на България в резултат на войната между Руската и Османската империя в периода 1877-1878 г. В тях, заедно с представители на други институции и организации, участваха и представители на Областна администрация - областният управител Ивелин Статев, неговите заместници Илиян Великов и Стоян Бонев, както и главният секретар Елена Томова.

По традиция бе проведен молебен в катедралния православен храм "Св. св. първоапостоли Петър и Павел" воден от Негово Високопреосвещенство митрополит Яков, който завърши службата със слово. В него той подчерта необходимостта народът и църквата да продължават да отбелязват подвига и саможертвата на загиналите за освобождението на отечеството. Независимо от модерните и актуални тежнения в света и обществото.

image

На площад "Свобода" на пилоните пред община Силистра и над постамента с държавния герб бе издигнато в ритуал знамето на Република България, като честта тази година бе на ученици - отличници. Кратко слово за празника поднесе кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Дете каза пред събралото се множество патриотичен стих. На почетен караул пред паметниците бяха членове на Клуб "Горди българчета" към Общински комитет "Васил Левски".

Начело с Градския духов оркестър бе осъществено традиционното шествие с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на символа на Добруджа - войводата Стефан Караджа, на кап. Георги Мамарчев - кмет на града по време на руското му управление в 30-те години на 19 век, и пред паметника на Лев Толстой - патриарх на руската класическа литература, който е бил военен кореспондент в Силистра по време на Кримската война през 1854 г.

image

По подобен начин празникът Трети март бе честван и в останалите общини в област Силистра. В деня на празника Канал 1 на БНТ направи пряко включване от Силистра, с участието на Ансамбъл за народни песни и танци "Силистра" при НЧ "Доростол".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right