За Великден очакваме първа копка на храм в кв. „Деленки“, Тодор Тодоров с дарение за построяването му

За Великден очакваме първа копка на храм в кв. „Деленки“, Тодор Тодоров с дарение за построяването му

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 2744
За Великден очакваме първа копка на храм в кв. „Деленки“, Тодор Тодоров с дарение за построяването му

В навечерието на Великден, в зависимост от епидемиологичната обстановка, се очаква да бъде първата копка на първия православен храм в кв. "Деленки" в село Айдемир, научаваме от Денчо Георгиев, кмет на селото. Уточнението е по повод пост на дарителя Тодор Тодоров във Фейсбук: "Дарявам 2 150 лв. за построяване на православен храм "Св. св. равноапостоли Константин и Елена", който предстои да бъде изграден в квартала на село Айдемир. Средствата бяха събрани по случай рождения ми ден".

От публикацията разбираме, че парите са връчени на кмета на селото, а актът на дарението е продължение на предишни изяви на бизнесмена и политически лидер, който е помагал за възстановяване и за изграждане на параклиси и църкви и в други населени места - последно в село Черковна, както и на храмове в област Силистра на други вероизповедания.

С решение на ОбС Силистра за бъдещия храм Силистра е отреден общински терен от 540 кв. м., който е зад старческия дом в квартала в близост до намиращата се в същия район спортна площадка. Наличен е и проект за храма, дарение от главния архитект на община Силистра, който в момента е на одобрение от митрополита на Доростолска епархия, предвид необходимостта от каноничната защитеност и проектно-сметна документация.

От 1828-1829 г. е единственият в момента в село Айдемир стар православен храм към Българската патриаршия, именуван "Света Тройца" от своите основатели - руски войници. В близката местност "Кълнежа" е единственият пък манастир в рамките на епархията - "Покров Богородичен", който е от 90-те години на миналия век. В село Айдемир - на територията на бившето село - настояща махала с име Татарица, населена с наследници на казаци - липовани, е храмът, носещ също името "Покров Богородичен", който обаче е на подчинение на Православна старообрядческа Славка епархия със седалище град Тулча в Република Румъния.

Според запознати, средствата са събрани от структурите на ГЕРБ по случай рождения ден на г-н Тодоров вчера, който тази година навършва 46 години.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right