В Тутракан разпределиха държавната субсидия за читалищата

В Тутракан разпределиха държавната субсидия за читалищата

Регион: Тутракан Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 561
В Тутракан разпределиха държавната субсидия за читалищата

Десет са читалищата на територията на община Тутракан, които са вписани в Регистъра на организациите с нестопанска цел на Агенцията по вписванията и в Регистъра на народните читалища на Министерство на културата. Субсидираните читалищни бройки за тези културни институции през 2021 г. са общо 34, за читалищна дейност са осигурени 390 456 лв. при стандарт за една бройка - 11 484 лв.

На работната среща, проведена в присъствието на представители на 9 читалища, бе изработен т.нар. Механизъм за разпределянето на субсидираните от държавата бройки предложен от секретаря на читалището в Тутракан Лидия Светославова. След дискусия и няколко предложения от секретари на други читалища, той бе доуточнен и се стигна до общо решение за формулата, по която бяха разпределени средствата.

Под внимание се взе конкретната дейност извършена от читалищата през миналата година - като организирани от тях събития, участия на самодейните състави в различни конкурси и успехите им в тях, брой на самодейните състави, библиотечна дейност, големина на читалищата, броя на населението в съответното населено място и др.

Разбира се, всичко това - на фона на коронавирусната пандемия, която даде съществено отражение върху дейността на тези културни институции. Но е факт, че те бързо се ориентираха в новата обстановка и някои от тях проявиха изключителна гъвкавост и активност - и с участия в онлайн конкурси, и самите те организатори на такива. Като пример са читалищата в селата Белица, Нова Черна и Преславци - те получиха и адмирациите на зам.-кмета Дарина Иванова, която води работната среща.

Читалището в Белица е организатор на Първия национален онлайн конкурс "Коледна звезда", който регистрира над 650 участници, успешни са участията на ВГ "Щурчета" и ВГ "Щурчета"-мини.

Читалището в Нова Черна е организатор на популярния Празник на мамалигата, през миналата година също онлайн, а техните самодейци участваха и в много онлайн конкурси, обявени от културни институции в страната.

Участниците в срещата взеха решение да се запази разпределението на миналогодишната субсидия, която е 354 960 лв., а разликата от 35 496 лв. до тазгодишния размер, да се разпредели поравно между всички читалища.

На работната среща бе решено също читалищата да подновят членството си в Съюза на народните читалища, а за координатор на общинско ниво е избрана Лидия Светославова.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right