От днес минималната работна заплата в България става 650 лвева

От днес минималната работна заплата в България става 650 лвева

Регион: България Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 2727
От днес минималната работна заплата в България става 650 лвева

От днес минималната заплата става по-висока. Досега тя беше 610 лв., а от 1 януари минималното заплащане за труд става 650 лв.

Така парите, които получават най-ннископлатените служители, ще се увеличат, но и разходите за труд на фирмите, в които има наети на минималната заплата - също.

С 10 на сто се увеличават бюджетните заплати. За цялата 2021-а са планирани средства за осигуряване на увеличението с 30% от 1 август 2020-а на заплатите в администрациите, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19. Промени има и в месечните детски надбавки. Семействата с доход до 410 лева на човек ще получават по 40 лева месечна помощ за отглеждане на едно дете, а за две - 90 лева.

Предвижда се 17 процента ръст на учителските заплати и 15 на сто на възнагражденията в МВР, предаде БНР.

Месечната помощ за най-нискодоходните семейства с три деца е в размер на 135 лева, за четири деца 145 лева като за всяко следващо дете помощта за семейството расте с 20 лева. Ако пък дохода на член от семейството е в диапазон от 410 до 510 лева, то тогава помощта е 80 процента от сумата на месечните надбавки за децата на най-нискодоходните семейства.

Това е последното заложено увеличение за следващите години. През 2022 г. и 2023 г. не се очаква минималната заплата да расте.

На минимална работна заплата се осигуряват немалка част от работещите в по-малките населени места. От Стопанската камара обаче посочват, че увеличаването на разходите за работна заплата за някои фирми в условията на пандемия се превръща в проблем.

"Всяка стотинка почва да става проблем за малките и средните предприятия", посочва председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

"Немалка част от предприятията преминаха на непълно работно време, а това при минимална работна заплата и 4 часа означава половин минимална работна заплата", обясни икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Тези, които не се справят с по-високия разход за заплати, може да преосмислят броя на служителите, отчитат още от Стопанската камара.

"Въпросът е какви са икономическите последствия - дали няма да се намали броят на онези, които ще получават тази минимална работна заплата, и дали няма част от тях да отидат пред бюрата по труда", коментира още Радосвет Радев.

Бизнесът отчита още, че ръст на заплатите догодина планират едва 32% от фирмите, докато миналата година по същото време 76% от предприятията са имали такива планове. Проучванията показват, че най-голям е делът на фирмите, които не планират промени в заплащането.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky