РЗИ Силистра: 628 лица са в активна домашна изолация в областта

РЗИ Силистра: 628 лица са в активна домашна изолация в областта

Регион: Силистра Категория: Здраве Публикувано: Прегледи: 1867
РЗИ Силистра: 628 лица са в активна домашна изолация в областта

Към 30.11.2020 г. в област Силистра са регистрирани общо 1 627 лица, потвърдени с Ковид-19, от тях 628 са в активна домашна изолация и лечение, а общият брой на починалите е 78 (5%).

За последните 2 седмици (47-ма и 48-ма) 14-дневната заболяемост достигна 657/100х. население, срещу 676/100х. за предходния 14-дневен период.

За последната 48 седмица (23-29 ноември) са регистрирани 266 нови случаи в различни селища на 7-те общини, като най-голям е броят в общ.Силистра (154), общ. Тутракан (74), общ. Дулово (61), общ. Алфатар (15) и общ. Главиница (10).

През месец ноември в област Силистра са регистрирани 1 238 нови случая (76%) от общият брой регистрирани 1627 лица. Сред заразените са и 138 лекари, мед.сестри, мед.фелдшери, други медицински специалисти и друг болничен персонал.

През м.ноември беше извършено скринингово изследване с бърз антигенен тест на потребители и персонал в домовете за стари хора и в социални услуги от резидентен тип за лица с увреждания. Обхванати са 715 лица, като 19 от тях са показали положителен резултат.

На този етап в Дом за стари хора с отделение за лежащи в гр.Силистра са установени общо 35 положителни случая (23 потребители и 12 лица от персонала) с 6 починали. Потвърдени за Ковид-19 са установени още в Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в с. Айдемир (2), в ЦНСТ за пълнолетни лица с психически разстройства в гр. Дулово (8) и в Дом за стари хора и ЦНСТ за лица с психични увреждания в Алфатар (по 1).

Разпространението на Ковид-19 е повсеместно и дифузно. Бързото разпространение на коронавируса налага стриктно да се спазват общите мерки: носене на маски покриващи устата и носа, добра хигиена и дезинфекция на ръцете, физическа дистанция, добре проветрени помещения в дома, офиса, детската градина, училището, в търговските и производствани обекти, в обществения транспорт.

Здравната система е подложена на голям натиск, а недостига на лекари и медицински кадри е факт. В подкрепа на здравната система са и част от въведените ограничителни мерки.

За ефективно противодействие за предаването на коронавируса са необходими стриктни мерки и споделена отговорност при колективни мероприятия от различен характер (обществен, семеен, делови и празничен).

Препоръката на здравните специалисти е да не се организират празнични събития, сценични изяви, семинари, клубни сбирки, семейни тържества и други подобни, за да се ограничи броя на лицата в риск от заразяване.

д-р Теодора Начева

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right