РЗИ Силистра: Само за седмица са регистрирани 444 нови случая на COVID-19 в областта

РЗИ Силистра: Само за седмица са регистрирани 444 нови случая на COVID-19 в областта

Регион: Силистра Категория: Здраве Публикувано: Прегледи: 3072
РЗИ Силистра: Само за седмица са регистрирани 444 нови случая на COVID-19 в областта

Към 22.11.2020г. в област Силистра са регистрирани общо 1 296 лица потвърдени с Ковид-19, а общият брой починали е 62 (5%). За последните 2 седмици (46-та и 47-ма) 14-дневната заболеваемост достигна 676/100 х. население, срещу 418/100 х. за предходната седмица.

Само за последната 47 седмица (16-22 ноември) са регистрирани 444 нови случая (34% от общия брой), в т.ч. 130 хоспитализирани, 306 на домашно лечение и 8 починали.

През изминалата 47-ма седмица най-голям брой нови случаи са регистрирани в община Силистра (271), община Дулово (69), община Тутракан (64) и община Главиница (22).

През последния месец се наблюдава много голям ръст на потвърдените с Ковид-19 случаи.

Сред заразените има лекари (17), медицински сестри (44), медицински фелдшери (14), други медицински специалисти (17) и друг болничен персонал (23) - общо 115 случая, от тях 40 - само за последната седмица. Най-засегнати са трите болници, ЦСМП и ДСХОЛ Силистра, както и детски заведения. всяко учебно/детско заведение.

В Дом за стари хора с отделение за лежащи в гр.Силистра, към 22.11.2020г. са регистрирани 29 случая (21 потребители и 8 персонал).

В системата на образованието обстановката също е много динамична. Активни случаи има в детски и учебни заведения във всички общини, като броят е различен.

С по-голям брой на заразени учители, персонал и ученици (3-6 случая) са няколко училища и ДГ: СУ-Главиница, ОУ-Голеш, ДГ Мир-и СУ-Дулово, СУ-Паисиево, ПГСУАУ-Силистра.

Данните се променят ежедневно и най-същественото, за да може да се поддържа присъствена форма на обучение, е да се спазват противоепидемичните мерки. Учебният процес да се организира съобразно конкретните условия и обстоятелства във

Развитието на Ковид-19 пандемията се характеризира с повсеместност и дифузност. Здравната система е подложена на голям натиск, като се има предвид недостигът на лекари и медицински кадри.

Бързото разпространение на коронавируса налага стриктно да се спазват общите мерки: носене на маски покриващи устата и носа, добра хигиена и дезинфекция на ръцете, физическа дистанция, добре проветрени помещения в дома, детската градина, училището и на работното място.

За ефективно противодействие на предаването на коронавируса са необходими стриктни мерки и споделена отговорност при обществени, семейни и работни събития от делови и празничен характер.

Препоръката на РЗИ-Силистра е да не се организират такива, за да не се поставят в риск, както участниците и присъстващите.

д-р Теодора Начева

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари